Oppdretterne må vente på utvidelse

Fiskeri-og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har nok en gang utsatt å beslutte om oppdretterne skal få utvide med 5 prosent.

Først tidligst til høsten er fiskeriministeren beredt til å ta en avgjørelse om oppdretterne får utvide kapasiteten, skriver Dagens Næringsliv. Først ble avgjørelsen utsatt til i vår, men nå krever Berg-Hansen enda flere lusetellingstall.

– Jeg har utsatt økningen inntil videre, fordi vi ønsker å se hvordan lusesituasjonen utvikler seg, sier hun til avisen.

Dagens Næringsliv skriver at flere sentrale politikere i regjeringspartiene presser på for å stanse hele utvidelsen, og at motstanden gjør seg gjeldende i alle tre partiene.

– Frykter reprise

Direktør Janne Solllie i Direktoratet for naturforvaltning sier til avisen at hun frykter en reprise av fjoråret.

– Vi venter at lakselussituasjonen igjen kommer ut av kontroll. Det kan selvsagt skje et under, men på Vestlandet er vi allerede der. Vi venter at det skjer flere steder i løpet av tiden som kommer, sier Sollie til Dagens Næringsliv.

Forslag fra før valget

Før stortingsvalget høsten 2009, foreslo Fiskeri- og kystdepartementet at oppdrettere av laks og ørret, skulle få utvide maksimalt tillatt biomasse (MTB) med 5 prosent, med unntak for enkelte kystområder, hvor vekst ikke ble ansett som miljømessig forsvarlig.

Etter at forslaget ble sendt på høring, meldte imidlertid Mattilsynet om en betydelig forverring i lakselussituasjonen langs kysten. Med henvisning til dette, utsatte Berg-Hansen da avgjørelse om mulig utvidelse til våren 2010.

– På bakgrunn av den informasjonen vi nå har om lakselussituasjonen langs kysten, har jeg bestemt meg for utsette avgjørelsen om kapasitetsøkning i 2010, uttalte Berg-Hansen i desember i fjor.

– Vi ønsker å se, og forsikre oss om, at innsatsen for å bekjempe lakselus gir de nødvendige resultatene før vi tar stilling til kapasitetsøkning i 2010, sa hun videre.

Les også: Utsetter avgjørelse om kapasitetsøkning 08.12.2009