– God etterspørsel etter utvalgt rogn

SalmoBreed har god etterspørsel etter rogn fra laks som er mer motstandsdyktig mot lakselus og PD.

Kommende sesong vil SalmoBreed AS tilby rogn som er vektet spesielt med økt motstandsevne mot lakselus og PD. Produktene er godt mottatt i markedet og etterspørselen viser at dette var en riktig satsing fra SalmoBreed, skriver selskapet i et nyhetsbrev.

– Vi har opplevd en svært god etterspørsel etter produktene hvor vi kan tilby økt motstandsevne mot disse to store utfordringene som oppdrettsnæringen har, sier Geir Olav Melingen, salgs‐ og markedsansvarlig i SalmoBreed.

Les også: Tilbyr rogn med økt motstand lakselus 21.04.2010

Les også: – Laks arver motstandsevne mot PD og lus 18.02.2010

For PD (Pancreas disease) er det ikke noen sammenheng med andre sykdommer eller egenskaper som registreres i avlsprogrammet, og derfor er det spennende å nå kunne tilby rogn hvor en med langt større sikkerhet kan sikre materiale som er robust mot sykdommen, heter det i nyhetsbrevet.

– Så langt har det vært helt tilfeldig om materialet var sterkt eller svakt mot PD, men nå kan SalmoBreed som eneste selskap tilby et produkt hvor oppdretter kan føle seg sikker på å ha beste utgangspunkt mot denne fryktede sykdommen, sier Melingen.

Tilsvarende har SalmoBreed også sett for lakselus, hvor det observeres at mengden lus kan være 3 ganger høyere hos de dårligste familiene enn hos de beste familiene.

– Det er klart at om en kan få laks som står imot lakselusinfeksjon langt bedre enn gjennomsnittet, vil dette bidra til å bedre produksjonsøkonomien samtidig som en reduserer smittepresset på villfisken, legger Melingen til.

IPN

SalmoBreed opplyser også at selskapet kommende sesong kan levere rogn selektert for IPN‐resistens ved bruk av genmarkører (QTL). Dette er mulig etter at SalmoBreed har innledet et samarbeid med LNS i Skottland, om bruk av denne teknologien for å velge ut foreldre med de riktige egenskapene.