Skjult PD kan øke smittepresset

Skjult PD-infeksjon hos laks kan øke smittepresset, viser ny studie.

En studie viser at tilsynelatende frisk fisk kan være infisert med pankreassykdom (PD). Generell smittestatus i sjøområdet fremheves som viktigste risikofaktor for PD-smitte, skriver Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) i en pressemelding.

I studien, som ble gjennomført av Veterinærinstituttet for forskningsfondet FHF og Norges Forskningsråd, ble det ikke registrert PD-smitte nord for Hustadvika i Nordmøre. De fleste utsettene sør for dette området viste imidlertid tegn på smitte. Det ble ikke funnet noen indikasjoner på smitte i ferskvannsanlegg, verken nord eller sør for den smittegrensen som Hustadvika i dag utgjør.

Les også: Mange nye tilfeller av PD i juni 07.07.2010
Les også: Helsesituasjonen hos laksefisk 2009 16.02.2009

Smitterisiko inntil fisken slaktes

Forskerne registrerte at det kunne ta lang tid fra fisken ble smittet til det brøt ut sykdom, og de fant vedvarende infeksjon etter PD-utbrudd. Undersøkelsene tyder på at oppdrettsanlegg der fisken fremstår som klinisk frisk, likevel kan inneholde smittet fisk.

I motsetning til hva man tidligere har trodd, tyder det også på at under oppdrettsbetingelser ikke oppstår full beskyttende immunitet etter infeksjon med PD-virus. De smittete lokalitetene forble infisert fram til slakt, og kan være en smittekilde så lenge den smittede fiskegruppen lever.

Les også: – Syk nabofisk gir størst smittefare 14.10.2009

Generelt smittepress er viktigste risikofaktor

Forhold ved den enkelte lokalitet og det enkelte anlegg så ut til å ha liten betydning for smitterisikoen; risikoen var først og fremst knyttet til den generelle smittesituasjonen i området. En matematisk modellering av smittespredning som ble gjort av en annen forskergruppe ved Veterinærinstituttet, viste at risikoen for å få PD økte ved kort avstand til nabolokalitet med stor biomasse med PD.

En annen ting man oppdaget var at PD-virus spres såpass raskt mellom merdene innen en lokalitet, at det ser ut til å være lite en oppdretter kan gjøre for å skjerme tilsynelatende friske merder mot smitte når sykdommen først er oppdaget.

– Vi håper resultatene i dette prosjektet vil motivere til mer årvåkenhet mot ytterligere spredning, og forhindre risikofylte transporter av fisk fra sør til nord for Hustadvika, sier prosjektleder Torunn Taksdal i Veterinærinstituttet.
– Samtidig håper vi prosjektet vil bidra til å dempe smittepresset også innenfor smittet sone.

Forskningen har vært gjennomført av Veterinærinstituttet med finansiering av forskningsfondet FHF, Norges Forskningsråd og Marine Harvest.