Krever at «forurenser rydder opp»

NJFF-Hordaland krever at «forurenser rydder opp» etter lakserømming.

Meldingen om at store mengder oppdrettslaks rømte fra slakteriet til Viking Fjord AS på Sunde i Kvinnherad tirsdag, skaper alvorlig bekymring hos Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hordaland (NJFF-Hordaland).

– Rømmingen av 8800 (foreløpige tall fra Viking Fjord AS) oppdrettslaks vil føre til en ytterligere degenerering av allerede sterkt svekkede villaksbestander i Hardangerfjorden, skriver fylkesleder Jan F. Monsen og fylkessekretær Terje Wangsholm i en pressemelding.

Les også: 50 tonn laks på rømmen 07.07.2010

– Like ved en nasjonal laksefjord

– Rømmingen fant sted like nord for Etnefjorden, en nasjonal laksefjord. Etneelva, Hordalands viktigste lakseelv og et av våre nasjonale laksevassdrag, som er stengt for fiske i sesongen 2010, da villaksstammen i elva ikke lengre produserer et høstbart overskudd, dette er hovedsakelig grunnet genetisk innblanding av rømt oppdrettslaks og høyt infeksjonstrykk fra lakselus i Hardangerfjorden de siste tiårene, heter det i pressemeldingen.

– Mange laks vil unnslippe gjenfiske

NJFF-Hordaland ser på det som positivt at selskapet Viking Fjord AS i dette tilfellet viste ansvar og umiddelbart rapporterte rømmingen til myndighetene, samt at de raskt fikk iverksatt tiltak for å minimere omfanget av rømmingen.

Viking Fjord AS organiserte oppfiske med ca 200 garn i nærområdet, og lokale sportsfiskere er i tillegg lovet en dusør pålydende kr 200 for hver oppdrettslaks som leveres inn til anlegget på Sunde.

– Imidlertid vil ikke all den rømte oppdrettslaksen bli fisket opp av garn og stang så en betydelig mengde vil unnslippe, av den grunn mener NJFF-Hordaland at denne innsatsen på generelt basis er ikke er tilstrekkelig, skirver fylkeslaget.

Krever at «forurenser betaler» opprydding

Hovedproblemet med rømt oppdrettsfisk, er at den vandrer opp tilfeldige vassdrag og gyter med vill fisk som fører til en degenerering av villfisken, mener NJFF-Hordaland, som nå krever at «forurenser» både tar arbeide og kostnadene med «opprydding».

– NJFF-Hordaland krever at oppdrettsindustrien i henhold til prinsippet ”forurenser betaler” tar arbeidet og kostnadene med utfisking av oppdrettsfisk fra samtlige lakseførende vassdrag i Hardangerfjorden, skriver Monsen og Wangsholm.

– Utfisking skal foregå av kvalifisert personell ved dykking etter oppdrettsfisk i elvene, ikke med garn, da garn også desimerer villfiskbestandene, kreves det videre.