Pharmaq får ikke tvangslisens

Pharmaq får ikke tvangslisens til å produsere PD-vaksine.

Pharmaq AS får ikke tvangslisens til å ta i bruk Intervets patent for å produsere vaksine mot laksesykdommen Pancreas disease (PD). Det ble avgjort av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) 8. juli 2010.

PD er en meget alvorlig virussykdom i bukspyttkjertelen på oppdrettslaks, og forårsaker betydelige økonomiske tap i oppdrettsnæringen.

Intervet International B.V. har allerede patent på framstilling av virus og vaksine mot denne sykdommen. Pharmaq er derfor avhengig av lisens fra Intervet for å kunne produsere sin egen vaksine. De to selskapene ble ikke enig om en frivillig avtale, og Pharmaq ba derfor Konkurransetilsynet om å treffe vedtak om tvangslisens, noe patentloven i spesielle tilfeller åpner for. Konkurransetilsynet avslo anmodningen, men tilsynets avslag ble klaget inn til FAD.

Les også: Intervet opprettholder vaksinepatent 29.04.2010

Betingelsen for tvangslisensiering er enten at viktige allmenne interesser er truet eller at patentrettigheter utnyttes på en måte som kan begrense konkurransen vesentlig. Verken Konkurransetilsynet eller FAD fant at noen av disse vilkårene var oppfylt i denne saken. FAD har i denne sammenheng basert seg på fiskerimyndighetenes vurdering av situasjonen i bransjen.

Som eksempler på viktige allmenne interesser, nevner forarbeidene til loven hensyn til statens sikkerhet, befolkningens forsyning med legemidler og næringsmidler, kraftforsyning, kommunikasjon og andre samfunnsviktige funksjoner.

– Skuffet

– Vi har mottatt avgjørelsen i dag og er skuffet på både våre egne og oppdretternes vegne, sier adm.dir. i PHARMAQ, Morten Nordstad, i en pressemelding.

– Vi har ventet lenge på avgjørelsen fra departementet i spørsmålet om tvangslisens, og det ville vært et løft i næringens kamp mot PD om utfallet hadde vært positivt. Vi har lyktes med å utvikle en god PD-vaksine, men det hjelper lite når vaksinen ikke kan tas i bruk, konstaterer Nordstad.

– Denne saken har hele tiden hatt et stort mediefokus og et sterkt engasjement fra oppdrettsnæringens side. Det underbygger også at det dreier seg om mer enn en ren patentstridighet, når næringen har uttalt et sterkt ønske om en ny PD-vaksine i markedet, sier Nordstad.