Lager soneforskrift for Trøndelag

Forslag til soneforskrift for å forebygge og bekjempe lus i akvakulturanlegg i Nord- og Sør-Trøndelag, sendes nå på høring.

Som et ledd i kampen mot lakselus utarbeider Mattilsynet forslag til soneforskrifter i de områdene hvor de generelle tiltakene i nasjonal luseforskrift ikke har hatt god nok effekt.

Arbeidet med soneforskrift for Hordaland er i sluttfasen, og nå sender Mattilsynet ut høringsforslag til soneforskrift for deler av Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, melder Mattilsynet.

Forslag til forskrift om sone for å forebygge og bekjempe lus i akvakulturanlegg, gjelder akvakulturanlegg i kommunene Leka, Nærøy, Vikna, Fosnes, Namsos, Namdalseid, Flatanger kommuner i Nord-Trøndelag og Osen kommune i Sør-Trøndelag

I dette området har det vært en økende forekomst av nedsatt følsomhet og resistens mot de sentrale medikamentene man har benyttet til bekjempelse mot lakselus. Flere av anleggene i området har fått problemer med å holde lusetallet under den nasjonale tiltaksgrensen, opplyser Mattilsynet.

Mattilsynet er bekymret over utviklingen og de konsekvensene dette kan ha på de bestander av villaks og sjøørret i området. I tillegg kan lakselus også bli et helse- og velferdsproblem for laks i oppdrett.

Mattilsynet ser behov for hjemmel gjennom en egen soneforskrift for å ha tilstrekkelig oversikt over situasjonen og raskt kunne sette inn tiltak for å sikre at alle aktører følger opp nødvendige tiltak.

Forslaget til soneforskrift inneholder bl.a. bestemmelser om:

  • Fastsetting av lusekoordineringsområder områder for koordinert brakklegging
  • Tiltaksgrenser fore enkeltanlegg i sonen
  • Oppsamling og destruksjon av lakselus og eggstrenger fra avløpsvann fra slakterier
  • Forbud mot flytting av fisk mellom brakkleggingsområdene
  • Elektronisk registrering av data