Lønnsomt torskeoppdrett i Gulen

Oppdrettstorsk hos Gulen Marine Farm AS. Foto: Grethe R. Adoff / torskenettverket Sats på torsk

Gulen Marine Farm i Sogn og Fjordane slakter torsk i sommer. Forrige uke ble ca 50 tonn oppdrettstorsk lastet om bord i brønnbåt og fraktet til slakteriet.

– En utrolig flott oppdrettstorsk, lytefri og i god kondisjon med en snittvekten 3,6 kilo. Flottere fisk finnes vel kanskje ikke, skriver Grethe R. Adoff i «Sats på torsk» på torskenettverkets hjemmesider.

Ove Unneland og sønnen Vidar driver torskeoppdrettsanlegget i Gulen og har lang erfaring med torsk. Den gode veksten og lave dødeligheten har vist at torskeoppdrett kan være lønnsomt, skriver Adoff.

Selskapet omsatte for 4,2 millioner kroner i 2008, og leverte et overskudd før skatt på 769.000 kroner.

Yngelen kommer fra pollen i Parisvannet i Øygarden kommune og ble satt ut som 50 grams yngel i november 2008. Etter 20 måneder har den nådd slaktestørrelsen på nærmere 4 kg, noe som gir en daglig tilvekst på 0,75 prosent. Unneland har tro på den gode kvaliteten til yngel som er produsert i poll på naturlig zooplankton er viktig, men god oppfølging av fisken er nok også avgjørende for de gode resultatene. Dødeligheten har vært ubetydelig og anlegget opplever heller ikke annet svinn på fisken.

Les også: Gjør forsøk med triploid torskeyngel 09.06.2010

– Ingen rømming

Som kjent har torsken en lei tendens til å bite i nøtene. Dersom det er løse tråder på nøtene biter fisken seg fast i disse og kan lage hull. Så snart det blir hull tar det ikke lang tid før torsken finner veien ut av nøtene.

Gode rutiner med sjekking av nøtene er derfor viktig. Hver 14 dag blir nøtene inspisert og den minste antydning til hull reparert. Det er spesielt om våren når lysene i merdene blir slått av at fisken begynner å bite i nøtene. Så snart de blir slått på igjen etter sommeren avtar bitingen. Med et våkent øye kan du se at fisken samler seg i området med løse tråder og går til samlet angrep på noten.

Fôring viktig

Det er viktig at fisken får nok fôr, men også viktig at den blir fôret når appetitten er best. Fisken blir fôret om ettermiddagen og utover og den spiser godt også når temperaturen er lav. Om vinteren får den fôr så lenge det er lyst. Den blir fôret så lenge den spiser. Fôrfaktoren ligger på 1.

Lite kjønnsmodning

Fisken som slaktes nå har ikke vært kjønnsmoden tidligere. Den lysstyres fra august til mai og dette forskyver kjønnsmodningen så langt at fisken når slaktestørrelse før den blir kjønnsmoden. Den er så vidt begynt å bli kjønnsmoden nå, men det er på et så lavt nivå at det ikke er begynt å gå utover kvaliteten til fisken.

Har satt ut ny yngel

For to uker siden ble det satt ut 130.000 nye yngel fra Parisvannet.

– Det blir spennende å se om også denne fisken har like god vekst. Vi kommer til å følge opp denne fisken utover året og vil presentere utviklingen på nettsidene til torsk.net. Vi vil også følge opp fisk fra andre anlegg med spesiell fokus på å sammenligne denne yngelen med yngel fra intensive anlegg, forteller Grethe R. Adoff i torskenettverket «Sats på torsk».