Høring om overtredelsesgebyr

Illustrasjonsbilde: Fiskeoppdrettsanlegg. Foto: Miljødirektoratet

Fiskeri- og kystdepartementet sender nå forslag om å endre reaksjonsforskriften for fiskeoppdrett på høring.

Hensikten med forslaget, er å sikre hjemmel i forskriften for å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlig biomasse.

Gebyr var ikke hjemlet i reaksjonsforskriften

Fiskeri- og kystdepartementet ga i slutten av mars i år, Fiskeridirektoratet instruks om å oppheve alle vedtak om overtredelsesgebyr for biomasseoverskridelser innen oppdrett av laks og annen fisk.

Årsaken var at departementet etter en ny vurdering av regelverket, hadde kommet til at overtredelsesgebyr etter reaksjonsforskriften § 10, ikke hadde tilstrekkelig hjemmel i akvakulturloven § 30.

I vurderingen konstaterte departementet at gebyret for biomasseovertredelser, kan bli større enn det lovgiver har lagt til grunn. Dette skyldes at § 10 legger til grunn en bruttoverdi, uten at det i tilstrekkelig grad tas hensyn til oppdretters utgifter som grunnlag for beregning av fortjeneste ved å bryte regelverket.

Fiskeridirektoratet ble derfor gitt instruks om å vurdere overtredelsesgebyr ut fra direkte hjemmel i akvakulturloven, og om de mer alvorlige overtredelsene burde anmeldes.

Les også: – En seier for fornuften 29.03.2010
Les også: Opphever vedtak om overtredelsesgebyr 29.03.2010

Skal sikre ny hjemmel

Nå foreslår Fiskeri- og kystdepartementet en forskriftsendring, som skal sikre hjemmel i reaksjonsforskriften for å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlig biomasse.

Forslaget omhandler i korte trekk:

  • Utmåling av gebyret skjer ved at det utover fortjenesten kommer et (straffe-) tillegg på folketrygdens grunnbeløp multiplisert én, tre, fem, ti, tjue eller tretti.
    Det gjøres en skjønnsmessig vurdering av hvilket utmålingsalternativ som skal anvendes.
  • En standardisert beregning av fortjenesten legges til grunn, men den ansvarlige for overtredelsen får anledning til å legge frem dokumentasjon på salgspris og fôrkostnader.
  • Det foreslås enkelte andre tekniske endringer i reaksjonsforskriften

Frist for høringsmerknader er satt til 1. oktober 2010.