Fraråder flytting av leppefisk

For å hindre smittespredning fraråder Mattilsynet flytting av leppefisk ut av PD-soner.

Dagens situasjon med økende antall lakselus, samt utvikling av resistens mot legemidler, har ført til stor etterspørsel etter leppefisk til oppdrettere av laks og ørret.

Ettersom leppefisk er en begrenset ressurs, kan det bli problemer med å få tak i leppefisk lokalt. For å dekke etterspørselen, kan det derfor være ønske om å transportere leppefisk over større avstander.

Spredning av Pancreas Disease?

Mattilsynet påpeker i en pressemelding at det pr. i dag er uavklart hvilken risiko det er for smittespredning gjennom flytting av leppefisk.

For å avklare smittepotensialet, vil Mattilsynet innhente en kunnskapsbasert risikovurdering om slik smittespredning, først og fremst fra villfanget leppefisk, men også fra leppefisk i oppdrett.

Dersom leppefisken kan overføre smitte, vil dette kunne innebære store konsekvenser ved flytting av fisken. Konsekvensene vil kunne være særlig store i forbindelse med smitte av Pankreassjukdomsvirus ut av bekjempelsessonen (PD-sonen).

Fraråder flytting inntil videre

Mattilsynet viser i denne forbindelse til matloven § 19 første ledd, hvor det fremgår at «Enhver skal utvise nødvendig aktsomhet, slik at det ikke oppstår fare for utvikling eller spredning av smittsom dyresykdom», samt annet ledd hvor det fremgår at «Levende dyr skal ikke omsettes, tas inn i dyrehold, flyttes eller settes ut når det er grunn til mistanke om smittsom dyresykdom som kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser».

I tråd med føre-var prinsippet og i påvente av kunnskapsbasert risikovurdering, fraråder derfor Mattilsynet at en inntil videre flytter leppefisk ut av PD-sonen.