Rømming fra Altafjord Laks

ALTA: Slakteklar laks har rømt fra Altafjord Laks AS på Årøya bekrefter selskapet.

Sjølaksefisker Kristian Strand fortalte til Altaposten i går at Altafjorden er full av oppdrettslaks. På tre dager har han fått 30 slakteklare rømlinger i nota. Laksen var helt tom i magen, noe som indikerer at det er laks som er sultet før planlagt slakting.

– Laksen vi har fått nå har vært hovedsaklig mellom fem og sju kilo, og noen få mindre fisker. Dette er helt typisk slakteklar oppdrettslaks, fortalte Strand.

– Jeg hører at andre sjølaksefiskere har fått mange flere rømlinger enn 30. Så det er en del fisk på rømmen, uttalte Strand.

Bekrefter rømming

Altafjord Laks AS på Årøya bekrefter at det var de som mistet laksen, skriver Altaposten.

– Vi oppdaget et hull i merden ved kaia da vi skulle til å starte slaktingen sist tirsdag, bekrefter Frank Tore Olsen i Altafjord Laks AS.

Verken Olsen eller administrerende direktør i Altafjord Laks AS, Per Magne Bølgen, vet hvor mange laks som har rømt. Bølgen tror det er et lite antall.

– Med tanke på at vi faktisk har slaktet mer enn det som skulle være i ventemerdene, blir det kun ren synsing fra min side. Jeg vil tro at vi snakker om et lite antall fisk, forteller Bølgen.

– Jeg kan videre nevne at fisken som har rømt er både frisk og lusefri, og hullet i merden er selvfølgelig tettet. Årsaken til at hullet oppsto, vet vi foreløpig ikke, sier han.

Fiskeridirektoratet ble rutinemessig varslet da rømmingen ble oppdaget, forteller Olsen.

Onsdag 28 juli var representanter fra direktoratet på befaring ved anlegget på Årøya. Hva uhellet får av konsekvenser for oppdretterne er per dags dato usikkert, skriver avisen.

En rekke rømminger

Altafjord Laks AS er et datterselskap av Norway Royal Salmon AS (NRS) i Trondheim. NRS er også eier av Feøy Fiskeoppdrett AS i Rogaland, hvor det rømte over 23.238 laks i januar i år, samt betydelig aksjonær i slakteriselskapet Espevær Laks AS i Hordaland, hvor det rømte et mindre antall laks i mai i år.

Les også: Gjenfangst av 1.000 laks 22.03.2010

Les også: Lakserømming fra Feøy Fiskeoppdrett 29.01.2009

Helge Gåsø fra Frøya sitter som styreleder i alle de tre selskapene med lakserømminger. Gjennom selskapet Gåsø Næringsutvikling AS var han også største aksjonær, samt styremedlem, i torskeoppdrettsselskapet Frengen Havbruk AS i Trøndelag, hvor det rømte 42.000 torsk i september i fjor. Også i desember 2008 rømte det torsk fra selskapet.

Les også:
Frengen Havbruk er konkurs 05.05.2010

Frengen Havbruk fikk tvangsmulkt 11.02.2010

Det rømte 42.000 oppdrettstorsk 23.10.2009