Fortsatt høy lakseeksport

Oppstykket laksefilet på transportbånd. Foto: Tom Haga / Norwegian Seafood Council

I juli måned ble det eksportert laks til en verdi av 2,7 milliarder kroner.

Dette er en økning på 565 millioner kroner eller 26 prosent fra juli 2009. Eksportvolumet har i samme periode økt med 8 800 tonn eller 16 prosent. Hittil i år er det eksportert laks for 16,6 milliarder kroner. Dette er en økning på 30 prosent eller 3,8 milliarder kroner fra samme periode i fjor, viser tall fra Eksportutvalget for fisk (EFF).

– Lakseeksporten blir stadig viktigere for norsk sjømateksport. I juli var laksens andel av sjømateksporten på hele 71 prosent, sier markedsanalytiker i EFF, Paul Aandahl, i en pressemelding.

– Årsaken til den høye andelen er blant annet at lakseeksporten er relativt jevn over året, mens eksporten fra fiskeriene hovedsaklig er sesongavhengig. Sommeren er i stor grad lavsesong for de fleste fiskerier, sier Aandahl.

Økning for lakseprisen

I juli var gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks på 39,50 kroner per kilo. Dette er en krone høyere enn gjennomsnittsprisen for juni måned. Hittil i år er gjennomsnittsprisen for fersk hel laks 36,14 kroner per kilo. Dette er 4,43 kroner høyere enn gjennomsnittsprisen for samme periode i fjor.

Eksporten til USA øker mest

I juli ble det eksportert laks til USA for 220 millioner kroner. Dette er en vekst på 89 millioner kroner eller 67 prosent fra samme måned i fjor. Årsaken til den sterke eksportveksten til USA er økt eksport av laksefilet. I juli økte eksporten av fersk laksefilet med 10 prosent til 1 832 tonn, mens eksporten av fryst laksefilet økte med 117 prosent til 1 039 tonn.

Andre store vekstmarkeder for laks i juli var Russland som økte med 81 millioner kroner og Danmark som økte med 52 millioner kroner fra juli 2009. Men fortsatt er Frankrike vårt største laksemarked med en andel på 14 prosent målt i verdi på 382 millioner kroner.

Eksporten av ørret faller

I juli er det eksportert ørret for 96 millioner kroner. Dette er 46 prosent mindre enn i samme måned i fjor. Volumet har samtidig falt med 55 prosent til 2 160 tonn. Viktigste ørretmarked i juli var Russland, foran Hviterussland og Taiwan.