Konsesjonstildelinger ble omgjort

NORDLAND: Bindalslaks og Kobbvåglaks er hver tildelt én konsesjon etter klager.

Fiskeridirektoratet har nå fattet endelige vedtak i de to siste klagesakene i Nordland fylke i forbindelse med tildeling av tillatelser i 2009, til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret.

Fiskeridirektoratet vil i nærmeste framtid også fatte endelige vedtak i de to gjenstående klagesakene i Hordaland fylke. Vedtakene publiseres så snart de er gjort kjent for partene, opplyser Fiskeridirektoratet.

Kobbvåglaks AS og Bindalslaks AS er i vedtak av 30. juli 2010 gitt medhold i sine klager. Dette har medført at tidligere tildelinger til Gildeskål Forskningsstasjon AS og Lofoten Sjøprodukter AS er omgjort i vedtak av samme dato.

Les også: – Driver ikke vilkårlig saksbehandling 03.06.2010
Les også: Konsesjonsklagene er vurdert 04.05.2010

Feil i saksbehandlingen

Vedtakene i klagesakene i Nordland, har tildels de samme begrunnelsene.

Ved den ordinære konsesjonstildelingen, ble det feilaktig ikke tatt i betraktning den bearbeiding av fisk som foregår eller planlegges utenfor Nordland fylke.

Det fremgår av direktoratets begrunnelser for omgjøring av regionkontorets vedtak. Mer om dette nederst i denne artikkelen.

Les også: Konsesjonstildelingen for Nordland er klar 09.07.2009

Tilsagn til Bindalslaks

– Fiskeridirektoratet finner, som det framgår av brev datert 29.04.2010, at det er gjort en feil ved at Bindalslaks AS har blitt vurdert utelukkende på bakgrunn av den bearbeiding som foregår eller planlegges innenfor Nordland fylke, heter det i direktoratets vurdering.

På bakgrunn av de opplysninger som var fremlagt på søknadstidspunktet har Fiskeridirektoratet nå foretatt en ny vurdering der også selskapets aktivitet i Nord-Trøndelag er tatt med i vurderingen.

Selskapet inngår som et av flere selskap i konsernet SinkaBerg-Hansen AS som har hatt eget slakteri siden 1980 og har drevet med videreforedling fra 1996. Det er siden den gang ifølge søknaden foretatt store investeringer i produksjonsutstyr og ny filetlinje. Selskapet samarbeider tett med Lerøykonsernet om produkt- og markedsutvikling.

Av søknaden framgår det at 63 prosent av selskapets egen produksjon av laks ble videreforedlet i 2008, og det satses på økt bearbeidingsgrad på produktene.

– Fiskeridirektoratet legger i sin vurdering stor vekt på at så stor andel av fisken bearbeides utover slakting. Med sin produksjon av porsjonspakker med filet viser selskapet dessuten til en meget høy bearbeidingsgrad for en del av fisken. Av søknaden framgår det også at selskapet i tillegg har satset betydelige midler på utvikling av nye produkter, blant annet på bearbeiding av laks prerigor, heter det i direktoratets vurdering.

– Dagens bearbeiding, som finnes tilstrekkelig dokumentert, er omfattende og fundert på langvarig og solid produksjon. Dette bidrar også til at selskapets framtidsplaner om ytterligere bearbeidingsgrad- og omfang i stor grad er sannsynliggjort, konstaterer Fiskeridirektoratet.

– Samlet sett finner Fiskeridirektoratet at Bindalslaks AS gjennom sin søknad oppfyller kriteriene i tildelingsforskriften bedre enn flere av de søkerne som har fått tilsagn om tillatelse til havbruk med laks, ørret og regnbueørret i tildelingsrunden 2009 og at selskapet må gis medhold i sin klage, konkluderer Fiskeridirektoratet.

Tilsagn til Kobbvåglaks

Fiskeridirektoratet finner, som det framgår av brev datert 29.04.2010, at det er gjort en feil ved at Kobbvåglaks AS har blitt vurdert utelukkende på bakgrunn av den bearbeiding som foregår eller planlegges innenfor Nordland fylke, heter det i direktoratets vurdering.

På bakgrunn av de opplysninger som var fremlagt på søknadstidspunktet har Fiskeridirektoratet nå foretatt en ny vurdering der også selskapets aktivitet i Nord-Trøndelag er tatt med i vurderingen.

Det som har blitt avgjørende for Fiskeridirektoratets vurdering er bearbeidingen som ikke er tatt hensyn til ved regionkontorets prioritering. I Nord-Trøndelag har Kobbvåglaks AS en avtale om slakting med Sinkaberg Hansen AS, og det opplyses i selskapets søknad at Sinkaberg Hansen AS videreforedler om lag 50 prosent av volumet som slaktes fra Kobbvåglaks.

– Denne videreforedlingen bidrar til at selskapets søknad oppfyller tildelingsforskriftens bearbeidingsvilkår i langt høyere grad enn det som er lagt til grunn ved regionkontorets vurdering, konstaterer direktoratet.

Samlet sett finner Fiskeridirektoratet at Kobbvåglaks AS gjennom sin søknad oppfyller kriteriene i tildelingsforskriften bedre enn flere av de søkerne som har fått tilsagn om tillatelse til havbruk med laks, ørret og regnbueørret i tildelingsrunden 2009 og at klager må gis medhold, konkluderer Fiskeridirketoratet.

Tilbaketrekking av tilsagnet til Gildeskål Forskningsstasjon

På bakgrunn av en ny vurdering av Gildeskål Forskningsstasjon AS sin søknad, har Fiskeridirektoratet kommet frem til at de bearbeidingsplanene som er presentert i søknaden ikke er like godt sannsynliggjort og dokumentert som planene som framgår av søknadene til de øvrige selskap som har fått tilsagn.

– Gildeskål Forskningsstasjon AS sin tillatelse N-G-57, tildelt i tildelingsrunden 2009, trekkes tilbake da søknaden ikke oppfyller tildelingskriteriene like godt som de øvrige som har fått tilsagn og heller ikke like godt som to klagere, heter det i vedtaket fra Fiskeridirektoratet.

Tilbaketrekking av tilsagnet til Lofoten Sjøprodukter

Lofoten Sjøprodukter AS har anført i et tilsvar til forhåndsvarselet om tilbaketrekking, at det var riktig å utelukke selskaper som skulle bearbeide fisken utenfor Nordland. Dette er Fiskeridirektoratet uenig i.

– Etter Fiskeridirektoratets vurdering hadde Fiskeridirektorat region Nordland fulgt et råd fra Nordland fylkeskommune som ikke var forenlig med forskriften, konstaterer direktoratet.

– Forskriften åpnet ikke for at søknader kunne avslås utelukkende på bakgrunn av hvilket fylke man planla eller utførte bearbeidingen av fisken i, slår Fiskeridirektoratet fast.

På denne bakgrunn ble det nødvendig å foreta en ny vurdering av de søknadene som ble avslått på dette grunnlag. Det viste seg ved denne vurderingen at to av disse søkerne oppfylte tildelingskriteriene på en bedre måte enn flere av de som har fått tilsagn i Nordland, og det må derfor foretas en omprioritering.

På bakgrunn av en ny vurdering av Lofoten Sjøprodukter AS sin søknad har Fiskeridirektoratet kommet frem til at de bearbeidingsplanene som er presentert i søknaden ikke er like godt sannsynliggjort og dokumentert som planene som framgår av søknadene til de øvrige selskap som har fått tilsagn.

Lofoten Sjøprodukter AS sin tillatelse N-VV-59, tildelt i tildelingsrunden 2009, trekkes tilbake da søknaden ikke oppfyller tildelingskriteriene like godt som de øvrige som har fått tilsagn, heter det i vedtaket fra Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet slår fast at sakene nå er ferdig behandlet i forvaltningen, og at vedtakene ikke kan påklages.