NORD-TRØNDELAG: Statsadvokaten har henlagt saken om rømming av laks fra SinkaBerg Hansen.
Det var den 9. september 2009 at en fortøyningskjetting for det ene oppdrettsanlegget til SinkaBerg-Hansen AS røyk under en storm. Kjettingbruddet førte til skade på en merd sli at det rømte fisk. Ifølge de første opplysningene fra oppdretteren, rømte det mellom 5.000 og 10.000 laks.
Les også: Krever sterilisering av oppdrettslaks 19.09.2009
Les også: Lakserømming fra SinkaBerg-Hansen 18.09.2009
– Ikke grunnlag for straffeforfølgelse
– Grundig etterforskning viser at det ikke finnes grunnlag for straffeforfølgelse av verken enkeltpersoner eller selskapet, sier statsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.
Soknes mener at firmaet ikke kan bebreides for brudd i to kjettinglenker, som ført til havari av merd og rømming av fisk.
– Det kan ikke firmaet bebreides for. Det er mulig kjettinglenkene hadde produksjonsfeil, forteller Soknes.
Les også: – Galvanisert alloy kjetting er sikker i bruk 19.01.2010
Les også: – Uegnet kjetting brukt til oppdrettsanlegg 20.11.2009
I januar i år meldte Adresseavisen at Fiskeridirektoratet frikjente selskapet hvor fiskeriministeren er medeier, og at vedtaket ble gjort av regiondirektør Otto Gregussen, som er tidligere fiskeriminister for Ap og en personlig venn av nåværende fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen, som er medeier i Sinkaberg-Hansen AS.
På grunn av fiskeriministerens eierskapsandel i bedriften, ble spørsmålet om tiltale avgjort av statsadvokaten, melder NTB/Aftenposten. Nå har også politiets etterforskning kommet til samme konklusjon som Fiskeridirektoratet, melder NRK.
– Etterforskningen har vært svært grundig. Vi har hatt bistand fra Økokrim, Fiskeridirektoratet og det lokale politiet, sier Soknes.
Henleggelsen gjelder både SinkaBerg Hansen AS og produksjonsleder John-Ove Sinkaberg.
Ble anmeldt av Norges Miljøvernforbund
Norges Miljøvernforbund (NMF) anmeldte SinkaBerg-Hansen AS for brudd på forurensningsloven og akvakulturloven, og hevdet at det ifølge tall fra fiskeriforvalteren hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, rømte 90.000 fisk.
– Vi anmelder anlegget fordi rømt oppdrettslaks er den mest problematiske smittekilden for genetisk ødeleggelse av villaksen, fortalte leder i NMF, Kurt Oddekalv.
Les også: Miljøvernforbundet anmelder fiskerømminger 25.09.2009