Sterkt fra SalMar

Merder på en av SalMars lokaliteter for fiskeoppdrett. Foto: SalMar ASA

SalMar ASA oppnådde i andre kvartal 2010 et resultat før skatt på 205,0 millioner kroner, mot 327,0 millioner kroner i andre kvartal 2009.

– Rekordsterkt i alle regioner

Oppdrettskonsernet SalMar ASA leverte et driftsresultat før verdijustering av biomasse på NOK 173,4 millioner for andre kvartal 2010. Dette er en økning på hele 70 prosent fra samme kvartal i 2009. Alle segmenter (Midt-Norge, Nord-Norge og Skottland) leverte rekordmarginer i kvartalet. Resultatene skyldes en kombinasjon av høye laksepriser og fortsatt tilfredsstillende biologisk utvikling. Relativt lave sjøtemperaturer gjennom hele 2010 har påvirket tilveksten i oppdrettsanleggene og gitt noe økte produksjonskostnader, skriver selskapet i en børsmelding.

Driftsinntektene for SalMar-konsernet ble NOK 659,5 millioner i andre kvartal 2010 sammenlignet med NOK 456,3 millioner i tilsvarende kvartal i 2009. Konsernets driftsresultat før justering av biomasse ble NOK 173,4 millioner mot NOK 102,2 millioner i tilsvarende kvartal 2009. For SalMar Midt-Norge ga dette et driftsresultat per kg sløyd vekt på NOK 15,62 og for SalMar Nord-Norge NOK 16,05.

Norskott Havbruk

SalMar eier 50 prosent av Norskott Havbruk AS som driver oppdrettsvirksomhet i Skottland, på Orknøyene og på Shetland. Virksomheten omsatte for NOK 247,6 millioner i andre kvartal 2010 og fikk et driftsresultat før justering av biomasse på NOK 79,7 millioner, mot NOK 42,4 millioner i tilsvarende kvartal 2009. Margin pr. kg sløyd vekst ble i kvartalet NOK 12,69. Dette er et historisk sterkt resultat både med hensyn på totalt driftsresultat for et kvartal og driftsresultat pr. kg. sløyd laks.

Konsernsjef Leif Inge Nordhammer kommenterer:

– Andre kvartal 2010 ble resultatmessig nok et historisk godt kvartal for SalMar-konsernet. Alle segmentene leverer sitt høyeste driftsresultat pr. kilo sløyd laks noensinne. Den høye lakseprisen i kvartalet skal ha sin del av æren for rekordmarginene, men vårt ufravikelige fokus på biologien og operasjonell effektivitet er en forutsetning for å kunne levere de resultatene som vi gjør. Spesielt gledelig er det å se at SalMar Nord leverer nok et sterkt kvartal, og har et biologisk utgangspunkt som lover meget godt for andre halvår. De relativt lave sjøtemperaturene vi har sett i Norge så langt i 2010 har ikke gitt oss optimale forings- og vekstforhold og dette har påvirket produksjonskostnadene noe i negativ retning.

– Laksemarkedet er fortsatt sterkt, og så langt i 2010 er både lakseprisen og eksportvolumene på historisk høye nivåer. Det globale tilbudet av laks er forventet å bli redusert med ca. 5 prosent i 2010, og kombinert med en fortsatt god etterspørsel i våre viktigste markeder, gir dette grunnlag for at lakseprisen bør kunne stabilisere seg på relativt høyt nivå i lang tid fremover, sier Nordhammer.

SalMar konsern, inkludert 50 prosent av Norskott Havbruk AS, slaktet i andre kvartal ca. 14 200 tonn sløyd vekt fordelt på 9 100 tonn i Midt-Norge, 2 000 tonn i Nord-Norge og 3 100 tonn i Skottland/Orknøyene/Shetland.

SalMars nøkkeltall for resultatmåling under regnskapsstandarden IFRS er EBIT (driftsresultat) før justering av biomasse. Verdijustering av biomasse knytter seg til å verdsette biologiske eiendeler (biomasse) til virkelig verdi i stedet for kostpris. SalMar rapporterer EBIT før justering av biomasse for å kunne vise resultatet av driften i perioden.

Opprettholder guiding om 85.000 tonn

Til tross for at den lave temperaturen som har vært i sjøen i deler av Norge denne vinteren så opprettholder SalMar guiding for 2010 på ca. 85 000 tonn sløyd vekt fordelt på ca. 56 000 tonn for SalMar Midt-Norge, ca. 17 000 tonn for SalMar Nord-Norge, mens Norskott Havbruk har som mål å slakte ca. 24 000 tonn, hvorav SalMars andel er 50 prosent dvs. ca. 12 000 tonn.

– Konsernets strategi for håndtering av lakselus fungerer fortsatt tilfresstillende og SalMar Midt-Norge har i øyeblikket god k.ontroll på lakselussituasjonen i alle sine anlegg. De tiltak som er iverksatt, herunder bruk av leppefisk har fungert tilfredsstillende, opplyser selskapet

SalMar vurderer utsiktene fremover som meget gode. Til tross for historisk høye laksepriser opplever selskapet en sterk etterspørsel. I kombinasjon med den forventede reduksjonen i eksport av atlantisk laks fra Chile gjør dette at SalMar mener det er grunnlag for gode laksepriser i lang tid fremover, samtidig som det er et betydelig vekstpotensial for oppdrettsnæringen i Norge.

Les mer
Regnskapsrapport og presentasjonsmateriale kan lastes ned her:
Kvartalsapport Q2 2010 - SalMar ASA (PDF)
Presentasjon Q2 2010 - SalMar ASA (PDF)