Gir ikke svar om biomasse og sykdom

Antallet sykdomsutbrudd i oppdrettsnæringen er redusert. Men FHL opplyser ikke hvor stor biomasse som i dag står på lokaliteter med sykdom, sammenlignet med tidligere.

Et nytt faktaark fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), viser at antall sykdomsutbrudd i oppdrett er kraftig redusert fra 1990 og frem til i dag. FHL fremholder at mens produksjonen av laksefisk (laks og ørret) er femdoblet siden 1990, har forekomsten av alvorlig smittsomme sykdommer blitt redusert med ca 25 prosent.

Les også: – God sykdomskontroll i lakseoppdrett 20.08.2010

Mer fisk på hver lokalitet

Imidlertid er også størrelsen på lokalitetene, regnet i antall tonn fisk per lokalitet, mangedoblet i den samme perioden. Et enkeltstående sykdomsutbrudd, kan derfor ramme langt mer fisk i dag enn for 20 år siden.

Faktaarket fra FHL, med oversikt over antall sykdomsutbrudd, sier ikke noe om hvor stor biomasse som er rammet av sykdomssmitte eller sykdomsutbrudd i dag, og da heller intet om hvor stor biomasse som har sykdom i dag i forhold til tidligere. Det sier heller ikke noe om hvor stor biomasse, inkludert frisk fisk, som står på lokaliteter med sykdom.

Mens det i 1990 var vanlig med rundt 200 tonn biomasse på hver lokalitet, så er det i dag ganske vanlig med fra 1.000 til 3.000 tonn. Anleggene blir stadig større og eksempelvis så fikk Marine Harvest Norway AS, nylig utslippstillatelse for en MTB (maksimalt tillatt biomasse) på 5.460 tonn, på hver av to av selskapets lokaliteter i Sogn og Fjordane.

Les også: Marine Harvest og Osland får utvide 22.07.2010

– Vanlig å rapportere i forhold til hele besetninger

Rådgiver helse og kvalitet i FHL, Gunn H. Knutsen, forteller til fisk.no at alle tallene om sykdomsutbrudd som FHL refererer til, kommer fra offentlige statistikker og meldinger, i hovedsak Veterinærinstituttets årsmelding.

- Blir ikke faktaarket fra FHL ganske misvisende når det kun refereres til antall sykdomsutbrudd, uten at det nevnes noe om hvor stor biomasse som rammes av sykdom, spør fisk.no, og videre:

– Har FHL oversikt over samlet biomasse på lokaliteter med sykdomsutbrudd nå, sammenlignet med for 20 år siden?

- I all intensiv husdyrproduksjon er det vanlig å rapportere smittsomme sykdommer i forhold til hele besetningen og ikke i forhold til individ, sier Knutsen til fisk.no.

– Det er ut i fra at fokus er på den smittemessige enheten, oppdrettsanlegget. Hovedformålet for både myndighet og oppdretter, er å hindre smittespredning fra et anlegg til et annet, forklarer Knutsen.

Opplyser ikke om biomasse

Det har vært en kraftig økning i produksjonen av laksefisk i perioden fra 1990 og frem til utgangen av 2009. Veksten har skjedd både i antall konsesjoner og lokaliteter, samt med en økning i biomasse på hver lokalitet, forteller Knutsen til fisk.no.

– I fiske- og dyrehelsesammenheng regner en alltid med at smittepresset øker ved økt dyretetthet, noe som også er brukt som argument i diskusjonen om størrelsesbegrensning. Derfor er det dobbelt gledelig at antall tilfeller av alvorlig smittsomme sykdommer er redusert i det tidsrommet, samtidig som en har hatt vekst i produksjonen både ved økning i antall lokaliteter og ved økning i biomasse på hver lokalitet, sier Knutsen til fisk.no.

Knutsen kommer ikke med noen oppklarende opplysninger om hvor stor biomasse som i dag står på lokaliteter med sykdom, sammenlignet med tidligere. I fortsettelsen legger hun i stedet vekt på at det alltid vil være fisk som ikke har sykdom eller smitte, selv om dette er påvist på lokaliteten.

– Når det er sagt, så vil aldri alle individer i et anlegg være syke, og heller ikke alle individer vil være smittet når det påvises sykdom i et oppdrettsanlegg, sier Knutsen til fisk.no.

– Selv ved påvisning av alvorlig smittsomme sykdommer som ILA eller VHS, vil det være tilfeller der kun fisk i en eller to av merdene viser symptomer på sykdom og har økt dødelighet, påpeker Knutsen.

Knutsen fremholder videre at sykdomsforløpet for en sykdom kan endre seg over tid, og at det ikke vil gi et mer korrekt bilde om man antar at hele biomassen er syk.

– I tillegg til at det har vært en endring i både antall sykdomstilfeller og hvilke sykdommer som forekommer, endrer også ofte sykdomsforløpet for en sykdom seg over tid. Det kan skyldes endring i driftsforhold, motstandskraften hos fisken, avl, fôring, vaksinasjon med mer, forteller Knutsen.

– Det vil derfor ikke gi et mer korrekt bilde å se på anleggets størrelse og anta at all fisk er syk, fastslår Knutsen overfor fisk.no.

Spørsmål står ubesvart

Det at ikke all fisk på en lokalitet bærer smitte og/eller er syk, selv om det er påvist smitte på lokaliteten, det er neppe noe nytt. Fisk.no vil påpeke at slik var nok situasjonen også i 1990 og senere år som FHL sammenligner med.

Fisk.no er godt kjent med mulige sykdomsforløp og utbredelser av sykdom i oppdrettsanlegg, og har ikke antydet at all fisk på lokaliteter med sykdom er syk. Vi tok først opp at FHL ikke opplyser noe om hvor stor biomasse som rammes av sykdom, og spurte deretter om hvor stor biomasse som står på lokaliteter med sykdom.

Det kan også nevnes at det fra forvaltningen er kjent at når det påvises sykdom på en lokalitet, så kan hele lokaliteten pålegges og rammes av sykdomsrestriksjoner. Selv om storparten av fiskebestanden meget mulig er frisk, så behandles ofte hele lokaliteten og all biomasse under ett i forvaltningen.

Fisk.no spurte om hvor stor biomasse som nå står på lokaliteter med sykdomsutbrudd, sammenlignet med for 20 år siden.

Dessverre må vi konstatere at FHL ikke gir et opplysende svar på vårt spørsmål.