Kan ha brukt ulovlig lusemiddel

Marine Farms utsetter slakting av laks fra et av anleggene på Shetland, etter mistanke om bruk av lusemiddel som ikke er godkjent for laks.

– Konsernledelsen i Marine Farms har stoppet slaktingen av laks fra alle anlegg på Hoganess Salmon, lokalisert på vestkysten av Shetland, som følge av at selskapet mistet ca 6.000 fisk etter en rutinemessig lusebehandling. Bakgrunnen er mistanke om bruk av lusemiddel som ikke er godkjent for bruk på laks.

Det opplyser Marine Farms ASA i en børsmelding i ettermiddag.

Følgende melding er gått ut fra Selskapets heleide skotske datterselskap Lakeland Group i dag:

Lakeland gruppen utsetter slakting av all laks fra sine lokaliteter på Shetland som er blitt behandlet for lus

«Lakeland gruppen har i dag, 27. august, meddelt at de utsetter all slakting av laks på lokalitetene sine på Hoganess på Shetland, som følge av at selskapet mistet ca 6.000 fisk etter en rutinemessig lusebehandling.

Det er fortsatt uklart hva som forårsaket dødeligheten i en av merdene. Selskapet arbeider tett med skotske fiskehelsemyndigheter (SEPA, FSA) og lokale helse- og miljømedarbeidere for å finne årsaken, og det vil kunne ta flere uker før resultat fra testene er klare. Selskapet arbeider opp mot myndighetene for å forsikre dem om at ingen fisk fra denne lokaliteten har blitt solgt i markedet etter lusebehandlingen.

Lakeland har engasjert et team av eksterne granskere for å utføre en intern etterforskning. Så langt har denne etterforskningen avdekket at det under lusebehandlingen, som beskytter laksen mot parasitter som rammer både vill og oppdrettet fisk, kan ha vært brukt lusemidler som ikke er godkjente for laks. Bruk av slike stoffer vil åpenbart være i konflikt med selskapets egne systemer og offentlige reguleringer.

Fokuset for etterforskningen vil være å få avdekket alle fakta fra hendelsen, samt å forebygge fremtidige hendelser. Mulige bruk av lusemidler som ikke er godkjent for laks vil være i strid med selskapets systemer, og det er viktig å finne ut av dette så snart som mulig.

Lakeland ser svært alvorlig på saken, og har valgt å stoppe all slakting av fisk fra den aktuelle lokalitet hvor dødeligheten oppstod. Selskapet vil ikke slakte eller flytte fisk fra denne lokaliteten før granskningen har gitt en tilfredsstillende konklusjon.

Den direkte finansielle konsekvensen av dødeligheten som oppstod i.f.m. lusebehandlingen antas å ikke være vesentlig. Selskapet gjennomfører nå nødvendige tiltak for å begrense indirekte konsekvenser av hendelsen».