– Slankekost hos Marine Harvest

Røkterne i Marine Harvest mener de ikke har fått ta del i «laksefesten».

Marine Harvest ASA og de øvrige lakseoppdretterne opplever en gedigen «laksefest», med et byks i inntjeningen, og Marine Harvest ligger i teten. De første sju månedene i år var eksporten 30 prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor. Men for røkterne ble det slankekost, skriver Magasinett.org, nettstedet til Fellesforbundet sitt medlemsblad.

– Det sies jo at når det regner på presten, så drypper det på klokkeren. Likevel ble det bare lett yr på oss, sier konserntillitsvalgt Geir-Elling Nygård.

– Dårlig oppgjør

Han mener at det lokale oppgjøret ble relativt magert for Fellesforbundets ansatte i konsernets godt over hundre anlegg i Norge.

– Vi er misfornøyd, sier Nygård. En lønnsøkning på 3,55 prosent er ikke så galt når du ser næringslivet under ett. Men når du ser på laksebransjen, er det et dårlig oppgjør, mener Nygård.

– Må tenke langsiktig

HR-direktør i Marine Harvest, Jorunn Skjoldvor Foss, sier det er helt riktig at prisen på laks er historisk høy, og at det gir gode resultater i år. På den annen side tapte konsernet over 2,8 milliarder kroner i fjor, hevder hun.

– Vi må altså tenke langsiktig, for å trygge arbeidsplassene for våre ansatte. De siste årene har lakseprisen variert fra over 40 kroner kiloen, til godt under 20 kroner kiloen. På de lave nivåene taper vi store beløp på hver eneste fisk vi selger. Kostnadsnivået vårt må være bærekraftig på lang sikt, og lønnsnivået kan derfor ikke styres av enkelt år med svært gode resultater, sier HR-direktøren.

– Snittlønnen for en fagarbeider ligger på ca. 460.000 og må vel kunne sammenlignes med en lektorlønn, sier Skjoldvor Foss. Hun mener at konsernets ansatte lønnes godt sammenlignet med andre yrkesgrupper.

– Tallene er feil

Konserntillitsvalgt Geir-Elling Nygård bestrider tallene som HR-direktøren kommer med.

– Etter årets lønnsoppgjør har driftsteknikere (røktere) med fagbrev og topp ansiennitet en årslønn på 359,775. Dette er langt fra det ledelsen opplyser om. Selv om en legger til tilleggene for ubekvem arbeidstid og overtid vil en nok slite med å nå det snittet ledelsen uttaler vi har. Det er mange som må jobbe ulovlig overtid for at en skal komme dit, hevder han.

Nygård avviser også at Marine Harvest gikk med tap i fjor.

– I fjor hadde konsernet et overskudd på 1,302 milliarder kroner, ifølge årsmeldingen. Så å si alt dette ble utbetalt i utbytte til aksjonærene, forteller Nygård.

Marine Harvest oppnådde i 2009 et resultat før skatt på 1,660 milliarder kroner. Det viser regnskapet som tidligere er omtalt av fish.no.

Les også: Gode resultater i fjerde kvartal 10.02.2010

Nygård peker også på at inntjeningen blir enda bedre i år, og at det ser lovende videre frem, med utsikter til svært gode priser på laks i årene fremover.

Les også: Resultat på én milliard 21.07.2010
Les også: – Forventer stramt laksemarked 23.06.2010