Nominert til innovasjonspris

Aqua Gen AS er blant de nominerte til Forskningrådets innovasjonspris.

For fjerde år på rad skal over tusen norske næringslivsledere kåre vinneren av Forskningsrådets innovasjonspris. Bedriftene som er nominert jobber innenfor hjelpemidler til funksjonshemmede, miljøvennlig boreteknologi, mikroelektronikk, lydteknologi, laksegenetikk og søppelsortering, melder Norges forskningsråd.

Felles for alle bedriftene, er at de gjennom forskningsbasert innovasjonsarbeid, har kommet fram til nye produkter eller tjenester som gir økt verdiskaping og/eller samfunnsnytte.

I en nettbasert undersøkelse gir Forskningsrådet over tusen næringslivsledere anledning til å stemme fram sin favoritt. Vinneren mottar Forskningsrådets innovasjonspris under Forskningens festaften i Oslo Konserthus den 28. september 2010.

En intern jury har nominert seks norske selskaper som har eller har hatt støtte fra et av Forskningsrådets næringsrettede programmer. Følgende selskaper er nominert: Abilia AS, Aqua Gen AS, Energy Micro AS, Seabed Rig AS, SquareHead Technology AS og TITECH AS.

Aqua Gen AS

Aqua Gen AS har gjennom flere år hatt en meget høy FoU-aktivitet innenfor havbruk. Selskapet har blant annet utviklet en gentest som raskt viser om en laks har god motstand mot IPN-viruset. Det skriver Forskningsrådet i en omtale av Aqua Gen AS, som en av de nominerte kandidatene. IPN hos laks er et alvorlig globalt problem i oppdrettsnæringen. Bare i Norge registreres over 250 sykdomsutbrudd hvert år, ofte med høy dødelighet og store økonomiske tap.

Les også: Gentest finner friske fiskeforeldre 28.06.2010

Aqua Gen har på bakgrunn av sine funn lansert ”QTL-rogn”. Dette er rogn fra laks som er testet for det aktuelle sykdomsresistens-genet og som dermed gir avkom som er nærmest immune mot viruset. Markedspotensialet for rognen er meget stort, både nasjonalt og internasjonalt. Aqua Gen har 60 ansatte.