– Bedre rustet mot lakselus

Oppdrettsnæringen i Nord-Trøndelag og Helgeland er nå bedre rustet til å takle luseutfordringen, enn den var i fjor, mener Bjørn-Inge Rikhardsen i Helgeland Fiskehelse.

Nå vurderes en gjenintroduksjon av emamectin i bekjempelsen av lakselus, skriver vaksineleverandøren Europharma AS i et nyhetsbrev.

Rikhardsen redegjorde for lusestatusen i regionen under et fagseminar, som Europharma nylig arrangerte for lokale oppdrettere og fiskehelsetjenester i Nord-Trøndelag og Helgeland. Et av temaene var en eventuell reintroduksjon av emamectin, et lusemiddel som ikke har blitt benyttet i regionen siden 2008.

– Resistensmessig er emamectin det eneste middelet der vi har sett en positiv utvikling. Men vi er nødt til å teste følsomhet i større områder før vi kan si om det blir aktuelt å benytte det. Det er viktig at vi synkroniserer avlusningene som skal foregå framover, sier Rikhardsen.

Den generelle lusesituasjonen i området er per i dag bra for fisken som ble satt ut i vår, mens det er mer lus på den større fisken. I første omgang ligger det an til behandling med hydrogenperoksyd og kitinhemmere, mens emamectin kan bli aktuelt fram mot vinteren.

– Vi har bedre kontroll i år, men situasjonen er likevel vanskelig, understreker han.

Vil forlenge levetiden for fôrbasert lusebehandling

På samme seminar presenterte Intervet Schering-Plough flere tiltak som er satt i verk med sikte å forlenge levetiden til fôrbasert lusebehandling med emamectin. For selv om dette i mange år har vært en enkel og effektiv metode, har det hele tiden vært en del kunnskapshull rundt medikamentet. Noen av disse kunnskapshullene skal nå tettes.

Blant annet ønsker selskapet å undersøke nærmere hvordan ulike betingelser kan påvirke i hvilken grad fisken tar opp emamectin i muskelmassen. Under fagseminaret i Rørvik viste Produktsjef i Intervet, Bjarte Lygren, til et eksempel fra Midt-Norge, der man ved 6 ulike lokaliteter målte opptaket av virkestoffet i muskelmassen etter endt behandling. Vevskonsentrasjonen, som helst skal ligge opp mot 85 μg/kg, varierte stort, helt fra 0 og opp til 120 μg/kg.

– Vi ønsker et nivå på mellom 70 og 90 i fileten, men har sett eksempler på veldig lave nivåer. Nå ønsker vi å finne ut mer om hva som fungerer og hva som spiller inn for at resultatet skal bli godt, forklarte Lygren.

Foreløpige resultater fra feltforsøk og karforsøk samt erfaringer fra Skottland, gjør at Intervet nå ønsker å anbefale 100 prosent utforing mens behandlingen pågår. Ifølge Lygren er Intervet inne i en konstruktiv prosess med tilvirkerne som ser på muligheter og begrensninger rundt logistikk og leveringsservice for å kunne tilnærme seg dette.

Opptak ved ulike temperaturer og fôrregimer

Teknisk sjef i Intervet Schering-Plough, Dag Knappskog, presenterte resultater fra ferske karforsøk der man har sett på hvilken betydning temperatur og ulike fôringsregimer har på fiskens opptak av emamectin. I tre kar ble fisken i en vanntemperatur på 13 C° satt på anbefalt dosering med åtte Slicemåltider per dag. Samme prosedyre ble gjennomført i tre kar med vanntemperatur på 17 C°. Videre ble det i seks andre kar forsøkt et fôringsregime med samme anbefalte dose emamectin, men gitt i løpet av dagens første fire måltider, også disse med vanntemperatur på henholdsvis 13 og 17 C°. I de siste fire måltidene ble denne fisken gitt fôr uten tilsatt medisin. I kommersielle anlegg i dag fôres det noen ganger med medisinfôr gjennom hele kuren, men ofte toppfôres det med vanlig fôr. Kravet har vært at minst 50 prosent av fôret gjennom en emamectinkur skal være medisinfôr. Det er denne praksisen Intervet Schering-Plough frykter kan gi for ujevn distribusjon av virkestoff fra fisk til fisk.

Muskelprøver av fisken i karforsøket ble tatt dagen etter endt behandling, og resultatene var interessante.

– Vi finner mindre variasjoner i opptaket på 13 C°. På 17 C° fant vi fisk som overhodet ikke hadde emamectin i muskelmassen, forklarer Knappskog.

Videre viste det seg at variasjonen i opptaket økte ved fôringsregimet der emamectin kun ble gitt i fire av dagens
måltider. Dette indikerer at fisken spiser til ulike tider på døgnet, og resultatet bygger slik sett opp under rådet om 100 prosent utfôring mens behandlingen pågår.

Ifølge Knappskog ligger det an til flere forsøk i samme gate. Ikke minst vil det være interessant å se på opptak i
lavere temperaturer, ettersom dette vil være mer i tråd med de faktiske temperaturforholdene medikamentet brukes under langs store deler av kysten.

Et annet forhold som kan tenkes å påvirke opptaket av emamectin negativt er dårlig tarmhelse som følge av sykdom eller fôrsammensetning.

Bioassey som metode for følsomhetsmåling

Intervet Schering-Plough starter nå også opp et omfattende oppfølgingsprogram for kvalitetssikring og riktig bruk av bioassay som metode for følsomhetsmåling. Prosjektet sparkes i gang med et fagseminar i Bergen 22.-23. september, og vil blant annet omfatte besøk ved alle landets fiskehelselaboratorier en gang i året.

Karl Ove Reinsnes i Europharma mener oppdretterne i Nord-Trøndelag og Helgeland har gode forutsetninger for å løse luseutfordringen på en god måte.

– Oppdretterne i denne regionen er kjent for å ta faget sitt på alvor, og for oss er det godt å kunne bidra til faglige diskusjoner og kunnskapsformidling gjennom slike fagseminarer. At mye av tematikken denne gangen handlet om et produkt vi ikke selv selger, spiller mindre rolle. Det som er viktig er at lusebehandlingen gir resultat, at man alternerer mellom produktene og at behandlingen rent praktisk gjennomføres på en god måte, sier han.