Det er ikke rom for vekst i oppdrettsnæringen før miljøproblemene er løst, mener WWF.
Marine Harvests nye konsernsjef Alf-Helge Aarskog hevder i Dagens Næringsliv den 7. september 2010 at det er stort rom for vekst i laksenæringen.
Rasmus Hansson. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix / WWF Norge– Det er aldeles ikke rom for enda mer oppdrettslaks, så lenge oppdrettsnæringen ikke har kontroll på miljøproblemene den forårsaker. Vi har 1000 tamlaks for hver vill, og det er jo tydelig at villaksen ikke tåler dette, sier generalsekretær Rasmus Hansson i naturvernorganisasjonen WWF.
– Med sine høye miljøambisjoner burde Marine Harvest forplikte seg til vekststans inntil de har kontroll på lus og rømming. Det ville vært et nyttig og ansvarlig signal fra verdens største lakseoppdretter, sier Hansson.
– Lovet stø miljøkurs
WWF anser Marine Harvest blant selskapene som har best miljønivå i norsk oppdrett, men WWF uttrykte bekymring for selskapets miljøambisjoner da forrige konsernsjef måtte gå. Marine Harvests styreformann lovet da stø miljøkurs, men bekymringen blir ikke mindre av Aarskogs utspill, mener WWF.
Oppdrettsnæringen og dens eiere tjener grovt, samtidig som selve opphavet til næringen, den ville laksen, har store problemer, konstaterer WWF.
– Deler av oppdrettsnæringens store overskudd skyldes at næringen lar være å betale for miljøskadene den skaper. WWF etterlyser investorer og selskaper som setter virkelig bærekraftige rammer for virksomheten, sier Hansson.
– Må ta ansvar selv
Marine Harvest ønsker nå å benytte hele biomassen selskapet har fått tillatelse til, men som ennå ikke har vært helt utnyttet.
– Oppdrettselskaper kan ikke unnskylde seg med myndighetenes tillatelser. De har selv dominerende innflytelse på politikken, og de krever vekst. Verken nåværende eller tidligere fiskeriministre har ryggrad til å stå imot. Selskap som vil være miljøledere må ta ansvar selv, understreker Rasmus Hansson.
Mer laks i merdene er det samme som å be om mer miljøproblemer. Næringen har ettertrykkelig vist at den ikke har kontroll med lakselus, og det er fortsatt alvorlige problemer med rømming og ikke minst skadene det påfører villaksen og sjøørreten, mener WWF.