Krepsepest i Eidskog

Veterinærinstituttet har bekreftet diagnosen krepsepest på kreps i elva Buåa i Eidskog kommune i Hedmark.

Buåavassdraget renner gjennom Harstadsjøen på Vestmarka i Eidskog kommune og renner videre sørover til Sverige hvor Buåa skifter navn til Högsäterelva. Krepsepest er påvist på norsk side av elva, melder Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Krepsene det er funnet pest på, er undersøkt i forbindelse med et overvåkingsprogram i samarbeid med Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold. Forsøkene avsluttes nå i de lokalitetene hvor sykdommen er påvist.

Det ble oppdaget nordamerikansk signalkreps, på svensk side i 2004, som er kroniske bærere av Aphanomyces astaci, eggsporesoppen som forårsaker krepsepest. Direktoratet for Naturforvaltning finansierte derfor byggingen av en vandringssperre på svensk side, for å redusere risiko for spredning av smittebærende signalkreps inn på norsk side.

Vandringssperren sto ferdig i 2007, og Buåa har siden vært overvåket på norsk side både med burforsøk med levende edelkreps, teinefiske og dykking med tanke på å tidlig fange opp spredning av krepsepestsmitte og / eller smittebærende signalkreps.

Det er i burforsøk på norsk side smitten nå er påvist, men det er foreløpig ikke kjent om hvordan smitten har kommet over på norsk side.

– Spredningsfare

Krepsepest er en trussel mot den utryddingstruede edelkrepsen. Krepsepest er en soppsjukdom. Krepsepest er en alvorlig smittsom sykdom (Liste 3 – nasjonal sykdom) etter bestemmelsene i Matloven, og er en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps.

Krepsepest angriper ikke andre dyreslag eller mennesker, men det er stor fare for at den kan spre seg til andre deler av vassdraget og til andre vassdrag i området. Slik spredning er gjerne knyttet til flytting av kreps eller transport av båter og utstyr som har vært benyttet i smittede vassdrag.

Mattilsynet understreker at det er forbudt å krepse i vassdrag som er smitteerklærte. Videre påpeker Mattilsynet at det er et krav å tørke og/eller desinfisere båter, fiske- og fangstutstyr og annet utstyr eller redskaper som har vært benyttet i smitteerklærte vassdrag, før de kan brukes andre steder. Vann i seg selv skal heller ikke bringes over i andre vassdrag.

– Publikum bør være på vakt

Mattilsynet ber publikum være ekstra oppmerksomme og ta beskrevne forholdsregler med alt av båter og utstyr som har vært brukt i Buåa før det brukes i andre vassdrag. Funn av flere døde kreps i et vassdrag skal meldes til Mattilsynet på telefon 06040.

Les også: Fisket etter edelkreps starter fredag 05.08.2010

Les også: Hva gjør man ved funn av signalkreps? 13.06.2010