Storsalg fra Volden

Volden-familien har solgt ytterligere 11 millioner aksjer i Grieg Seafood. Tidligere samme dag ble det meldt om salg av 3 millioner aksjer i oppdrettsselskapet.

Halde Invest AS har den 14 september 2010 solgt 11 millioner aksjer i Grieg Seafood ASA, tilsvarende 9,9 prosent av utestående aksjer i selskapet, til kurs kroner 16,50 per aksje, fremgår det av en flaggemelding i Grieg Seafood.

Salgskursen ble med det vesentlig lavere enn salgskursen på 18,25 kroner for 3 millioner aksjer som ble solgt tidligere på dagen. Sluttkursen på Oslo børs, endte på 18,00 kroner for Grieg Seafood den 14. september, etter kraftig kursoppgang.

Les også: Grieg kjøper fra Volden 14.09.2010

Nest største aksjonær og innsider

Halde Invest, som er kontrollert av Harald Ingebrigt Volden, har vært nest største aksjonær i Grieg Seafood ASA, med 13,5 millioner aksjer. Volden er styremedlem i Grieg Seafood og tidligere eier av Volden Group AS, som i dag er et datterselskap av Grieg Seafood, og har navnet Grieg Seafood Finnmark AS.

Et mulig salg av inntil 13,5 millioner aksjer, ble varslet etter børsslutt tirsdag 14. september. Halde Invest hadde da engasjerte Pareto Securities AS og Carnegie ASA for å tilrettelegge og gjennomføre salgsprosessen. Transaksjonen ble gjennomført som en bookbuilding-prosess.

Etter salget sitter Halde Invest igjen med 4.502.000 aksjer i Grieg Seafood, hvilket utgjør 4,0 prosent av utestående aksjer i selskapet hvorav 2.000.000 aksjer er øremerket til dekning en opsjonsavtale som ble inngått tidligere på dagen.

Halde Invest har inngått en «lock-up»-avtale med tilretteleggerne, som låser Halde Invest til å sitte med de resterende 2.502.000 millioner aksjene i 6 måneder.

Noen aksjer kjøpes tilbake av sønnen

Drome AS, et selskap som er eid av Håkon Volden, sønn av Harald Volden, har den 14. september kjøpt 70.000 aksjer i Grieg Seafood ASA til kurs kroner 16,50. Etter kjøpet innehar Drome en beholdning på 178.887 aksjer i Grieg Seafood, fremgår det av en annen flaggemelding.

Verdt å merke seg er at Drome sitter med 5,96 prosent av aksjene i Halde Invest. Tilbakekjøpet utgjør derfor et forholdsvis lite antall aksjer, sammenlignet med selskapets indirekte eierandel i de totalt 14 millioner aksjene som ble solgt fra Halde Invest. Håkon Volden er daglig leder for både Drome AS og Grieg Seafood Finnmark AS.

Grieg har tatt kontrollen med selskapet

Grieg Holdings AS v/Per Grieg har denne uken kjøpt 5 millioner aksjer i Grieg Seafood, og sitter sammen med nærstående, med majoriteten av aksjene i selskapet. Det er også meget sannsynlig at Griegs kjøp dene uken, har utløst tilbudsplikt til de øvrige aksjonærene.

Grieg Holdings AS v/Per Grieg har den 14. september kjøpt 2.000.000 aksjer i Grieg Seafood ASA til kurs kroner 16,50, fremgår det av nok en flaggemelding. Tidligere på dagen ble det meldt om kjøp av 3 millioner aksjer. Etter kjøpene har Grieg Holdings 53.608.010 aksjer i Grieg Seafood ASA. Per Grieg er styreleder i Grieg Holdings AS og styreleder i Grieg Seafood ASA.

Etter kjøpet eier Grieg Holdings AS, v/Per Grieg og nærstående selskaper, 57.317.467 aksjer i Grieg Seafood ASA, noe som utgjør 51.3 prosent av utestående aksjer i Grieg Seafood ASA.

Forestående arveoppgjør

– Aksjesalget er et ledd i forestående arveoppgjør, kombinert med selskapets ønske om en mer diversifisert risikoprofil, melder eierne, Volden-familien, i en pressemelding, ifølge Altaposten.

Harald og Håkon Volden hevder de fortsatt har stor tro på både Grieg Seafood ASA og laksebransjen. Far og sønn konstaterer at verdiene som realiseres kommer som en konsekvens av 32 års hardt arbeid i en krevende men lønnsom bransje, skriver avisen.

– Det er klart det er en kjempeoppside i Grieg Seafood. Vi har ingen brudd med dem. Jeg vil selv fortsette som regionsdirektør i Grieg Seafood, mens min far skal også fortsette å være involvert i styret, sier Håkon Volden til E24.

– Måtte ta opp lån til formueskatt

Selskapet, som er en av de største verdiskaperne i Finnmark, har blitt straffet for å ha store menger arbeidskapital, mener Håkon Volden.

– En stor del av familieformuen ligger i selskapet. Vi har blant annet måttet ta opp lån for å dekke formueskatt tidligere. Det er jo helt idiotisk at det er sånn i Norge, sier Volden.

– Det er en del utfordringer med skattesystemet. Jeg mener penger som er i arbeid ikke bør skattes av. Så lenge privatpersoner investerer penger, bør de slippe unna formueskatten, sier Håkon Volden til nettstedet.

Denne uken er det også meldt at store eierandeler i fiskerikonsernet Nergård er solgt. Arveavgift og formueskatt skal ha vært sterkt medvirkende til at eierne solgte seg ned. Fish.no har tidligere også omtalt en fiskematprodusent som føler seg straffet for å skape arbeidsplasser.