Vil utvikle bedre oppdrettsnøter

Laks i oppdrettsmerd. Foto: Havforskningsinstituttet

Forskningsfondet FHF ønsker å utarbeide et grunnlag for utvikling av bedre oppdrettsnøter.

Hva skal til for å utvikle en oppdrettsnot for fisk som laks og torsk med videre, som er rømmingssikker og begroingsfri?

– Utfordringer knyttet til rømming og begroing

Det foreløpige svaret er at det trengs mer kunnskap om materialer, strukturer og systemer, og bedre metoder og standarder for testing av aktuelle nye løsninger, melder Forskningsfondet FHF.

– Til tross for enkelte nyvinninger for oppdrettsnøter, domineres notmarkedet av relativt tradisjonelle nylonnøter, med store utfordringer knyttet til rømmingssikkerhet og begroing, konstaterer forsker i SINTEF Fiskeri og havbruk, Hans V. Bjelland. Han er en av forfatterne av en rapport SINTEF har utarbeidet for FHF.

Med dette som bakgrunn, tok forskningsfondet FHF i sommer initiativ til et arbeidsmøte mellom representanter fra næringen og eksperter på materialteknologi og begroing.

Arbeidsmøtet er den sentrale delen av et forprosjekt som SINTEF Fiskeri og havbruk har utført for FHF. Forprosjektet har ledet frem til en søknad, om videre forskning gjennom Forskningsrådets Havbruksprogram.

Les også: – Banebrytende ny notteknologi 20.08.2009

Objektiv testmetodikk

En av konklusjonene fra møtet er at det er nødvendig med objektive testmetoder for å kunne sammenligne eksisterende nøter og utvikle nye løsninger.

Det er i dag ulike standarder for slike tester, f.eks. ISO 3790 (1976) og ISO 1806 (2002). Disse testene er imidlertid tilpasset nylonmaterialet og fokuserer kun på deler av materialegenskapene.

– Viktige egenskaper som materialets motstandskraft mot gnag og bitt, og begroingsegenskaper, omfattes ikke, påpeker Bjelland.

Nye materialer

– For å forhindre rømming og begroing, bør dagens nøter videreutvikles eller alternative materialer tilpasses havbruk, mener Bjelland.

Et utviklingsområde som ble identifisert i forprosjektet, var mikro- og nanostrukturer som motvirker begroing gjennom sin overflate eller ved innkapsling av antigroestoff. Et annet område var utvikling av metallnøter.

Helhetlig perspektiv

En ny eller forbedret not er ingen fullverdig løsning før den kan tas i bruk av oppdretteren. Dette krever at den enten er tilpasset dagens driftsstruktur, med de operasjoner og produksjonssyklus som benyttes, eller at tilpasninger av disse er mulige.

Om notens stivhet endres betraktelig, vil for eksempel opplining måtte gjøres på andre måter. Videre er naturligvis innkjøps- og driftskostnadene viktige for levedyktigheten av nye løsninger.