OSLO: Veterinærinstituttet var i dagene 13.-15. september, vert for et symposium om ILA.
Møtet ble arrangert i samarbeid med Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE), og holdt i Oslo.
Gjennom et 3-dagers internasjonalt symposium om fiskesykdommen Infeksiøs lakseanemi (ILA), utvekslet forskere, fiskeoppdrettere og myndigheter kunnskap og erfaringer om ILA, melder Veterinærinstituttet.
Veterinærinstituttet er tidligere tildelt status som OIE-samarbeidspartner innen akvatisk epidemiologi.
Les også: Samler internasjonal ekspertise på ILA 06.09.2010
Les også: - Ble rammet av ILA-virus fra Norge 18.09.2010
Virusets struktur og internasjonale anbefalinger
Innholdet spente fra virusets struktur til nasjonale kontrollstrategier og internasjonale anbefalinger.
Mer enn 140 deltagere fra en rekke lakseproduserende land deltok på møtet, som ble åpnet av statssekretær Vidar Uriksen i Fiskeri- og Kystdepartementet, etterfulgt av Dr. Barry Hill, president i Verdens dyrehelseorganisasjons (OIE) Aquatic Animal Health Comission.
De to første dagene var viet til faginnlegg omkring temaene ILA-viruset, patologi, diagnostikk, epidemiologi (smittespredning), vaksinering og kontroll av sykdommen.
Dag tre tok for seg status for sykdommen i Canada, Chile, Færøyene, Skottland og Norge, etterfulgt av et panel av eksperter som representerte forvaltning, oppdrettere og forskningsinstitusjoner fra de ulike land. Panelet diskuterte rundt spørsmål om overvåkningsstrategier og screening av sykdommen, overføring av sykdom og betydningen av virusvarianten HPR0, utryddelse av sykdommen eller utrydding av viruset, samt sykdomskontroll. Salen var aktivt med i diskusjonen, og spørsmålene ble belyst fra mange sider.
Som internasjonalt referanselaboratorium på ILA for OIE, vil Veterinærinstituttet følge spesielt opp spørsmål som ble reist om betydningen av HPR0-varianten av viruset, og håndteringen av dette, opplyser instituttet.
Mer om ILA
Infeksiøs lakseanemi (ILA) er en alvorlig og smittsom virussjukdom på fisk. ILA-viruset er beslektet med influensavirus, men det gir ikke sykdom hos varmblodige dyr og mennesker. I Norge er sjukdommen hittil bare påvist hos atlantisk laks.
ILA ble første gang påvist i Norge i 1984, og har i hovedsak vært assosiert med atlantisk laks i sjøvannsoppdrett. Siden 1984 er ILA påvist i over 460 oppdrettsanlegg i Norge. Antall utbrudd per år hadde en topp i 1990 med 80 utbrudd. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet innførte norske myndigheter en rekke tiltak for å bekjempe sykdommen. Siden 1993 har det i gjennomsnitt vært 10 utbrudd pr år (variasjon 1-20 pr år).
Veterinærinsttiuttet er referanselaboratorium for verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) på ILA . (Kilde: Veterinærinstituttet).