Flytter omsøkt oppdrettsanlegg

NESSEBY: Villa Arctic AS endrer planer og flytter et oppdrettsanlegg for å unngå konflikter i forhold til samiske kulturminner.

– Vi følger sametingets høringsutspill, og imøtekommer dermed krav fra flere instanser, sier daglig leder i Villa Arctic AS, Dharma Rajeswaran, til NRK Troms og Finnmark.

– Vi ønsker i stedet å etablere en lokalitet innenfor det samme området som i dag er regulert til akvakulturformål. Cirka en halv til en kilometer lenger øst enn opprinnelig tenkt, sier Rajeswaran til Ságat.no.

Den tidligere plasseringen var omdiskutert, fordi anlegget for oppdrett av laks, da ble liggende midt i et område med samisk kulturminnevern.

I følge Rajeswaran, betyr flyttingen at firmaet unngår konfliktene rundt kulturminnevernet.

– Avgjørelsen er tatt i samråd med fylkeskommune og Nesseby kommune, sier han.

Sametinget ønsker å få kulturminneområdet inn på UNESCOS verdensarvliste. Men frykter at oppdrettsanlegget vil være til hinder for dette arbeidet. Da det vil representere en visuelle forringelse av det unike kulturminneområdet, skriver Ságat.no.

Fortsatt skeptisk

Geir Kristiansen, en av innbyggerne i Klubbvika, er skeptisk selv om anlegget nå og i tråd med anbefalingene, blir flyttet østover mot kommunegrensen til Vadsø. Han innrømmer at mange i området er generelt i mot oppdrett i sjø. Kristiansen mener flyttingen er lite til hjelp.

– Vi vil jo få akkurat den samme forurensningen fra anlegget. Havstrømmene vil føre den opp i bukta her. Det er en forbedring at den forsvinner litt bort og kommer på avstand, sier Kristiansen til NRK.

Villa Arctic AS er et datterselskap av Villa Organic AS.