Kurt Oddekalv stjal laks

Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet har vært på tyveritokt hos EWOS Innovation.

Norges Miljøvernforbund og Kurt Oddekalv har ulovlig tatt fisk fra EWOS Innovation sine merder, noe som er i strid med straffeloven og akvakulturlovgivningen. Når utenforstående tar seg inn til merdene, skapes samtidig fare for både rømming og smittespredning. Akvakulturforskriften oppstiller forbud mot ferdsel nærmere enn 20 meter fra begrensningsbøyene til et akvakulturanlegg. Det skriver EWOS AS i en pressemelding.

Erkjenner å ha tatt seg til rette

Miljøcowboy Kurt Oddekalv. Foto: Cathrine WisløffMiljøcowboy Kurt Oddekalv. Foto: Cathrine WisløffI en anmeldelse til Hordaland politidistrikt bekrefter Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv, at han tok seg til rette på EWOS Innovations forskningsanlegg 9. september 2010.

Miljøvernforbundet hevder deres aksjon var for å telle lakselus. På grunnlag av lusetelling på fire laks, påstår Miljøvernforbundet brudd på dyrevelferdsloven og luseforskriften.

– Miljøvernforbundets tellinger er ikke relevante. Oddekalv har valgt ut kun fire fisk, og slike tilfeldige uttak gir ingen informasjonsverdi. Det er nettopp derfor myndighetene har fastsatt et tydelig regelverk som foreskriver hvordan prøver skal tas, forklarer Kjell Bjordal, styreleder i EWOS Innovation.

Les også: Miljødronningen har 50 mill. i gjeld 07.10.2010

– Utsatte anlegget for miljø- og helserisiko

EWOS kan dokumentere at selskapet har fulgt regelverket for lusekontroll, rapportert forskriftsmessig til Fiskehelsenettverket og Mattilsynet, og foretatt avlusning i tett samarbeid med Mattilsynet og veterinærnettverket for den sonen anlegget ligger i, påpeker Bjordal.

Kjell Bjordal i Cermaq ASA. Foto: EWOSKjell Bjordal i Cermaq ASA. Foto: EWOSKjell Bjordal, reagerer på den miljø- og helserisiko Kurt Oddekalv utsetter anlegget for når han ulovlig tar seg til rette.

– Det er paradoksalt at Oddekalv anmelder en bedrift som har fulgt myndighetenes prosedyrer, mens han selv bryter straffeloven, akvakulturloven og matloven, og utsetter fisk og omgivelser for rømming og smittespredning, sier Bjordal.

– Vi forventer at påtalemyndighetene på eget initiativ reagerer på disse alvorlige lovbruddene nå når de har innrømmelsen fra Norges Miljøvernforbund på bordet, legger han til.

Lusesituasjonen i Hardangerfjorden er utfordrende. Den 31. august ble det holdt et fellesmøte mellom oppdrettsselskap i sone 8 (nabosamarbeid), Mattilsynet, Lusalaus og fiskehelsetjenesten. Anlegget ble behandlet mot lus 7. september. Fiskene Miljøvernforbundet ulovlig tok fra merdene, var allerede under behandling for lus. Første telling etter gjennomført behandling var 17. september, og lusenivået var da langt under tiltaksgrensen, opplyser EWOS AS.

Tidligere dømt

Kurt Oddekalv ble nylig dømt i Oslo tingrett for skadeverk mot en mobilmast.