70.000 laks rømte fra Sjøtroll

SVEIO: Om lag 70.000 laks har rømt fra Sjøtroll Havbruk AS sitt anlegg ved Grimsholmen.

Et stort antall oppdrettslaks har rømt ut i Bømlafjorden fra anlegget ved Grimsholmen ved Førdespollen i Sveio. Det var lørdag morgen at ansatte på anlegget oppdaget en flenge i nota.

– Det har skjedd fra en not som har 150.000 4-kilos laks. En foreløpig opptelling viser at omlag 70.000 laks har rømt, sier produksjonssjef Tom Rydland i Sjøtroll Havbruk AS til Haugesunds Avis søndag formiddag.

– Det er en flenge i nota. Hvordan denne har oppstått er for tidlig å si, men vi har hatt en del arbeid på anlegget og det kan ha skjedd i forbindelse med dette. Vi har i alle fall ingen mistanke om sabotasje, sier Rydland.

Nota er nå midlertidig reparert og Sjøtroll har satt i gang med gjenfiske av rømt laks, med 50-100 garn. Rømmingen er meldt til Fiskeridirektoratet, skriver nettstedet.

Ole Roger Lindås forteller at han har fått flere lakser på kroken.

– Jeg dro opp fire. Hadde flere på kroken, og så mange som vaket rundt meg, forteller Lindås. Han fikk inntrykk av at det var tusenvis av laks rundt ham i Bømlafjorden, et inntrykk som bekreftes av rømmingstallet fra oppdretteren.

– Vi har fått en god del meldinger om gjenfiske, men ikke de store mengdene, sier Tom Rydland til fish.no.

Bedriften har oppfordret publikum til å melde fra om antall og sted for fangst av rømt oppdrettslaks. Rydland hadde søndag kveld ikke oversikt over hvor mye laks som er gjenfisket i bedriftens egen regi.

Storfiske av laks ved Halsnøy

Samtidig meldes det nå om storfiske av oppdrettslaks ved Halsnøy i Kvinnherad.

– I dag fikk Pekka Koivusalo frå Halsnøy og barnebarnet Mathias Handeland hakeslepp då de trakk to laksegarn de hadde stående i Landavågen, skriver Kvinnheringen.

Fiskerne kom hjem med 58 laks med en snittvekt på 5 kilo. Avisen kjenner til at også flere andre har fått rikelig med laks det siste døgnet.

Ifølge avisen er det foreløpig usikkert hvor laksen kommer fra. Artikkelen viser et bilde av laksefangsten, hvor det fremgår at flere fisk har til dels langt fremskredet kjønnsmodning.

Tviler på at fisken ved Halsnøy kommer fra Sjøtroll

Produksjonssjef Tom Rydland i Sjøtroll Havbruk betviler at fisken som ble tatt i Landavågen, kommer fra rømmingen ved Grimsholmen i Sveio. Det ene er at det er et godt stykke dit, det andre er at fangsten med stort innslag av kjønnsmoden fisk, ikke samsvarer med selskapets inntrykk av egen fisk.

– Det vil overraske meg veldig om det er vår fisk, sier Rydland, når fish.no forteller om utseende på laksen som er fisket i Landavågen.

– Dette stemmer ikke med vårt inntrykk av fisken (som har rømt fra oss, red.anm.), sier Rydland.

– Selvfølgelig så kan vi ikke vite, men vi har slaktet av fisken vår allerede, fra den merden det rømte i fra, og den hadde ikke noen unormalt høy kjønnsmodningsandel, sier Rydland til fish.no.

Han forteller om lite kjønnsmodning og mye fisk i høyeste kvalitetsklasse.

– Det bruker å ligge på en superiorandel på rundt 95 prosent, forteller Rydland om fisken som er slaktet, noen han mener vitner om lite kjønnsmodning. Han forteller videre at den rømte laksen hadde gått på lysstyring, for å unngå kjønnsmodning.

Heller ikke den opplyste størrelsen på 5 kilo for fisken fra Landavågen, stemmer med snittvekten på fisken som har rømt fra Sjøtroll. Gjenværende fisk i noten ble i dag talt ved lasting til brønnbåt, og snittvekten ble målt til 4 kilo.

Med det ser det foreløpig ut for at laksefangsten i Landavågen, ikke trenger å ha sammenheng med rømmingen fra Sjøtroll Havbruk i Sveio.

Rømmingstallet nesten fordoblet

Rømmingen fra Sjøtroll Havbruk AS fører til en nesten fordobling av antallet laks rapportert rømt i 2010, fra 83.000 til 153.000 laks. For en god uke siden omtalte fish.no at 83 000 laks hadde rømt hittil i år, mot 187.000 laks for hele 2009.

Les også: Rømmingstallene faller 01.10.2010

– Dermed ligger det an til at rømmingstallene går ned fra 2009 til 2010, forutsatt at utviklingen holder seg ut året, skrev vi den gang. Men så gikk det bare en god uke før utviklingen ble snudd.