Marine Harvest ønsker å vokse

Marine Harvest ønsker videre vekst og klager dagens eierskapsbegrensning inn for EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Reguleringen av havbruksnæringen i Norge vil de kommende årene bli tilpasset behovet for å sikre en bærekraftig utvikling av næringen. En konsekvens av denne utviklingen forventes å bli en konsolidering av næringen, mener Marine Harvest ASA.

Klager til ESA

Dagens eierskapsbegrensninger utelukker Marine Harvest fra å delta i denne konsolideringen. Marine Harvest har derfor innklaget dagens eierskapsbegrensing til EFTAs overvåkningsorgan ESA. I klagen påvises det at dagens eierskapsbegrensning er i strid med artikkel 31 og artikkel 40 i EØS-avtalen, hevder Marine Harvest i en børsmelding.

– Vi mener tiden har løpt fra dagens regulering av havbruksnæringen. Reguleringen gjelder i praksis også kun ett selskap og er konkurransevridende. Regjeringens strategi for bærekraftig havbruk og den pågående overgangen til produksjon i store soner, vil kunne utløse behov for en konsolidering av næringen, sier administrerende direktør i Marine Harvest Norway AS, Marit Solberg.

– Med dagens eierskapsbegrensning er Marine Harvets utelukket fra å delta i denne konsolideringen. Vi vil aktivt bidra til å sikre en bærekraftig utvikling av denne næringen og ønsker derfor mulighet til å delta i konsolideringen. Vi har derfor innklaget dagens eierskapsbegrensning til ESA, sier Solberg.

– Mye har endret seg

Eierskap av konsesjoner til oppdrett av laks og ørret er regulert i en egen forskrift. I følge forskriften må man søke Fiskeri- og Kystdepartementet om tillatelse til å erverve mer enn 15 prosent av konsesjonsmassen og det er ikke tillatt å erverve mer enn 25 prosent av konsesjonsmassen. Marine Harvest Norway AS har i dag 216 standard matfisk-konsesjoner, tilsvarende om lag 22 prosent av konsesjonsbiomassen.

– Mye har endret seg siden eierskapsbegrensningene ble vedtatt i 2005: Bærekraftsutfordringene er tydeligere, næringen er langt større og mer internasjonal, og dagens Marine Harvest var ikke en gang etablert da reguleringen ble utformet, sier Solberg.

– Vi mener dagens regulering står i veien for en utvikling av næringen i retningen av større enheter som lettere kan sikre en bærekraftig utvikling av næringen. Vi velger derfor å benytte vår mulighet til å bringe dagens regelverk inn for ESA, og håper norske myndigheter vil benytte denne muligheten til å modernisere regelverket, avslutter Solberg.

– Begrensningen skal sikre en variert eierstruktur

Statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) i Fiskeri- og kystdepartementet poengterer at formålet har vært å sikre en variert eierstruktur - med plass til både små og store oppdrettere, skriver dn.no.

– Vi har ikke sett behovet for å gå tilbake på disse endringene. Men vi har fått brev fra Esa og vil selvsagt ha en dialog, og deretter avvente en konklusjon derfra, sier Ulriksen.