– Namsen neppe full av oppdrettslaks

GRONG: Påstander om 30 prosent oppdrettslaks i Namsen møter skepsis.

Det ble for en uke siden hevdet at foreløpige tall fra prøvefisket etter oppdrettslaks i Namsen og Sanddøla, viser et alarmerende høyt innslag av rømt oppdrettslaks.

I Grong er vel 30 prosent av fangstene, så langt, rømt oppdrettslaks, skrev Namdalsavisa.

– Feilinformasjon

Men nå blir påstandene imøtegått av kilenotfisker Leif Skorstad, som har sett seg lei på det han mener er feilinformasjon fra elvefiskere, fiskeforvalter Anton Rikstad og andre som sier at det aldri har vært så mye oppdrettslaks i vassdraget som nå i høst, skriver Namdalsavisa i en ny artikkel.

Skorstad har ingen tro på at 30 prosent av all laks som svømmer i Namsen, er oppdrettslaks. Han mener det blir feil å anslå andelen oppdrettslaks, basert kun på det pågående prøvefisket.

– Metoden er helt feil. Vi vet at villaks som er i gytemodus ikke biter på, samtidig som oppdrettslaksen er mer bitevillig. Dessuten gyter den en måned senere enn villaksen. Det er omtrent umulig å få villaks på kroken under gyting, hevder Skorstad.

Han viser også til erfaringer fra sjølaksefisket.

– Vi har fanget laks i hele sommer, det har nesten ikke vært oppdrettslaks i fangstene. Derfor går det ikke an at det er så mye oppdrettslaks i Namsen, sier Skorstad, og legger til at denne trenden har vedvart utover høsten.

Venter på rapport

Skorstad har i to år fisket etter rømt oppdrettslaks med kilenot ved utløpet av Namsen, og forteller at det i fjor var veldig lite oppdrettslaks i fangstene, mens det året før var mellom 12 og 13 prosent. Han mener at resultatet av dette fisket, tall som er rapportert inn, slår i hjel mye av det som nå sies om andelen rømt oppdrettslaks.

– Vi venter imidlertid fortsatt på den endelige rapporten etter dette fisket. Den er ikke klar ennå, til tross for at det har gått to år siden vi var ferdige med det første året, sier Skorstad.