Risikovurdering av kadmium i fiskefôr

VKM mener at grensen for kadmium i fiskefôr kan heves til 1,0 mg per kilo, uten økt risiko for sykdom hos fisk eller mennesker.

Det vil ikke føre til noen økt risiko for sykdom hos fisk eller mennesker dersom grensen for hvor mye kadmium som er tillatt i fiskefôrblandinger heves fra 0,5 til 1,0 mg per kg.

Det er konklusjonen i en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet, melder VKM i dag.

Bakgrunnen for oppdraget er at FEFAC (Forening for Europeiske fôrblandingsprodusenter) i en en kommentar til EU-Kommisjonen 23. februar 2005, ba om at grensen for hvor mye kadmium som tillates i fiskefôrblandinger heves fra 0,5 til 1,0 mg per kg.

– Lite som akkumuleres

VKMs faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr, som er ansvarlig for risikovurderingen, mener at på bakgrunn av eksisterende, vitenskapelig litteratur, er det lite kadmium som akkumuleres i muskelvev hos ørret og laks.

VKM mener at selv om grensen for kadmium i fiskefôrblandinger økes fra 0,5 til 1,0 mg per kg så vil ikke dette føre til noen økt risiko for sykdom hos fisk eller mennesker.

Denne risikovurderingen er behandlet av VKMs faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr. Risikovurderingen ble opprinnelig publisert den 30. september 2005.

Les også: Vil ha risikovurdering for arsen og kadmium 29.01.2010