EU-regler for økologisk fisk

EU-landene ble nylig enige om felles produksjonsregler for økologisk fisk.

I Norge har det siden 2001 vært et regelverk for økologisk akvakultur, utviklet og forvaltet av Debio. Reglene som nå er vedtatt i EU trer i kraft 1. juli 2010, skriver Debio på sin hjemmeside.

De økologiske akvakulturproduktene som oppfyller reglene vil fra den dato kunne merkes med både Debios Ø-merke og EUs økologimerke. Regelsettet fra EU avløser de enkelte lands nasjonale regler på området. Inntil 1. juli 2010 vil Debios regelverk fortsatt gjelde som norske, nasjonale regler.

I økologisk akvakultur er siktemålet at naturresursene forvaltes på en slik måte at skadelige virkninger på miljøet unngås. Systemet baseres mest mulig på lokale og fornybare ressurser.

Økologisk akvakultur omfatter oppdrett av ulike arter i ferskvann, brakkvann og saltvann, samt transport og slakting av disse arter.

Artene i akvakultur kan være karnivore, herbivore eller omnivore (kjøtt-, plante- eller altetende) i alle stadier. Disse kan oppdrettes i alle former for landbaserte og flytende/nedsenkbare innhegninger i sjø og ferskvann, eller i dam/innsjø med naturlig avgrensning og hvor området er inspiserbart.

I dag produseres det økologisk laks, torsk, abbor og blåskjell i Norge.