Nye organismer knyttes til gjellesykdom

Ny doktorgrad: Nye mikroorganismer knyttes nå til forekomst av gjellesykdom hos laks.

Cand. scient Terje M. Steinum disputerte 20. oktober 2010 for PhD-graden ved Norges veterinærhøgskole (NVH), med avhandlingen: «Microbial studies related to proliferative gill diseases in Atlantic salmon».

Terje M. Steinum. Foto: NMBU VeterinærhøgskolenTerje M. Steinum. Foto: NMBU VeterinærhøgskolenGjellesykdom kan være forårsaket av flere ulike faktorer, som uheldige miljøpåvirkninger eller et mangfold av mikroorganismer.

Terje M. Steinum har gjennom sitt doktorgradsarbeid ved Veterinærinærinstituttet, identifisert mikroorganismer som kan være involvert i gjellesykdom og gitt et viktig bidrag til forståelsen av to slike tilstander hos oppdrettslaks, skriver NVH i en pressemelding.

Gjellesykdom er et betydelig problem i sjøoppdrett av laks. Sykdomsforandringene er vanligvis dominert av massive sammenvoksninger, noe som gir kraftig redusert gjelleoverflate og pusteproblemer som kan ende i fiskedød. Forandringene kan ha flere årsaker og kan således ikke knyttes opp mot et bestemt agens.

Studiens hovedmål var å identifisere mikroorganismer som er involvert i gjellesykdom ved bruk av moderne molekylære metoder i kombinasjon med tradisjonelle histopatologiske undersøkelser.

Flere mikroorganismer

Resultatet av arbeidet antyder at to bakterier (’Ca. Pisciclamydia salmonis’ og en art som ennå ikke er navngitt) og en nylig oppdaget encellet parasitt (Desmozoon lepeophtherii) spiller en rolle i utviklingen av gjellesykdommen som blir kalt proliferativ gjellebetennelse. I tillegg ble en inntil nylig ukjent amøbe (Neoparamoeba perurans) satt i forbindelse med amøbe-gjellesykdom som ble diagnostisert for første gang i Norge for fire år siden.

Avhandlingen har videre bidratt til økt basalkunnskap gjennom beskrivelsen av hvilke andre bakterier som normalt finnes på gjellene hos henholdsvis syk og tilsynelatende frisk fisk.

Doktorgradsarbeidet førte til fire vitenskaplige artikler, og ble gjennomført ved Veterinærinstituttet i Oslo i samarbeid med Norges veterinærhøgskole (NVH).

Personalia
Terje M. Steinum kommer fra Lillehammer, men flyttet til Oslo hvor han i 1996 tok Cand. scient-graden ved Avdeling for generell genetikk, Biologisk institutt., Universitetet i Oslo. Etter ett vikariat hos Dynal AS (Invitrogen) jobbet han i perioden 1997-2002 ved Seksjon for mikrobiologi, immunologi og parasittologi, NVH.

Fra 2002 til 2004 jobbet han deltid ved seksjon for bakteriologi og produksjonsdyr ved Veterinærinstituttet ved siden av kunsthistoriestudier og arbeid for Tandberg patentkontor. Fra 2004 til dags dato har han jobbet ved Seksjon for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.