Tjener godt på leppefisk

Enmannsbåter tjener mer enn en million kroner i løpet av få måneder ved å fiske leppefisk.

Stadig flere fiskere kaster seg nå over leppefisken. Tall fra de største fiskesalgslagene, viser at det i 2009 ble fisket i overkant av 110 tonn leppefisk, mens det i 2010 er fisket nesten 390 tonn, melder NRK Nordland.

Leppefisk er fellesbetegnelsen for blant annet berggylt, bergnebb og grønngylt. Dette er fisk som er vanlig langs kysten av Norge, og den finnes i store mengder helt opp til helgelandskysten.

Leppefisk eller rensefisk som noen kaller den, har vist seg effektiv i kampen mot lakselus i oppdrettsanlegg. Når leppefisk settes ut i merder med laks som har lakselus, spiser rensefisken lusa av fisken. Mange fiskere har tjent gode penger om sommeren når fisket etter leppefisk pågår, fordi fiskeoppdrettere betaler opp mot 360 kroner kiloet for berggylt, skriver NRK.

– Dette er et typisk sommerfiske. Det er fiskere som har hatt inntekt på mer enn en million kroner ved å fiske etter leppefisk, sier Einar Sande i Norges Råfisklag.

For fiskerne er dette kjærkommet inntekt, mener Råfisklaget, som ser en stadig økende interesse for å delta i dette fisket.

– Interessen har eksplodert, og det er veldig mange som ringer og spør om tillatelse for å fiske etter leppefisk. Men det er fritt fiske etter disse artene, så fiskerne kan selv avtale med oppdrettsanlegg for leveranser, sier Sande.

Les også: Fangst av leppefisk med ruser 06.04.2010

Daglig leder ved Nova Sea AS på Lovund, Odd Strøm, har gode erfaringer med bruk av leppefisk.

– Når vi får leppefisken tidlig i sesongen klarer den å beite ned lakselusa. Vi har anlegg der vi var tidlig ute i sesongen med leppefisk, og der har det så å si ikke vært lus på laksen, forteller Strøm.

Oppdrettsselskapet på Lovund vil øke bruken av leppefisk til neste år, skriver NRK.

Det er foreløpig de færreste opprettsanleggene langs kysten som bruker leppefisk i stor skala, men flere oppdrettere ser nå leppefisk som et viktig «redskap» i bekjempelsen av lakselus. Det er nå også flere aktører som satser på oppdrett av leppefisk.