Har påvist CMS-viruset

PHARMAQ og Norges veterinærhøgskole (NVH) har påvist viruset som forårsaker CMS hos laks.

Et forskningssamarbeid mellom PHARMAQ og Norges veterinærhøgskole har ført til påvisningen av viruset som forårsaker CMS (hjertesprekk) hos atlantisk laks.

Det at et spesifikt agens er påvist som årsak til CMS, gjør at det åpner seg nye muligheter for å kontrollere og begrense sykdommen, opplyser PHARMAQ og NVH i en felles pressemelding. PHARMAQ vil fremover kartlegge mulighetene for å utvikle vaksiner mot CMS som forårsaker store tap hos opprettsnæringen.

Hjertesprekk

Kardiomyopatisyndrom (CMS), også kjent som hjertesprekk hos atlantisk laks, ble påvist første gang på 1980-tallet i Norge. CMS påfører oppdrettsnæringen flere titalls millioner i tap hvert år og tapene er knyttet til at det er stor, slaktemoden fisk som dør.

Viruset ble påvist gjennom et nært samarbeid mellom PHARMAQ med forsker Marit Rode som prosjektleder, og en forskergruppe ved Norges veterinærhøgskole ledet av professor Øystein Evensen.

– Et nært og godt samarbeid over flere år, gjorde at vi til slutt fikk karakterisert viruset, uttaler Rode og Evensen.

Arbeidet har vært delfinansiert av Norges forskningsråd.

– Et helt nytt og ukjent virus

Det er forskerne Pål Nilsen og Karine Lindmo i PHARMAQ og Øyvind Haugland og Aase B. Mikalsen ved Norges veterinærhøgskole som i første rekke har arbeidet med karakteriseringen av viruset, og sammenhengen mellom viruset og sykdommen.

– Vi har påvist et helt nytt og til nå ukjent virus i fisk, og deler av viruset har likheter til virus innen en familie som heter Totiviridae, uttaler Øyvind Haugland, og fortsetter; Det har i seg selv vært veldig spennende, men også faglig utfordrende. Et beslektet virus har tidligere vært påvist som årsak til muskelinfeksjon hos reker, men denne virusfamilien har tidligere ikke vært påvist hos virveldyr..

– Laboratoriesmitte med dyrket virus gir forandringer i hjerte som er typiske for CMS og forsøkene viser at både direkte smittet fisk og frisk fisk som går sammen med syk fisk får CMS, sier Marit Rode og Øystein Evensen.

Viruset påvises i hjertemuskelceller hos fisk med CMS, og mengde virus samsvarer med vevsskader i hjertet, opplyses det i meldingen.

CMS-konsortium

Det pågår også mye spennende CMS-forskning i regi av et stort CMS-konsortium der både kommersielle og akademiske partnere som Marine Harvest, Aqua Gen, PHARMAQ, Lerøy, Veterinærinstituttet, Nofima, Norges veterinærhøgskole, Nifes og EWOS er med. Arbeidet er støttet av Forskningsrådet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), og forskningsarbeidet vil gi mye ny kunnskap om CMS til nytte for norsk oppdrettsnæring.

Sykdommen er påvist langs hele norskekysten og det ble rapportert om CMS på 76 lokaliteter i 2009, omtrent det samme antall som tidligere år. Sykdommen forekommer hele året, med en topp sent på høsten og på senvinteren/våren. Samlet dødelighet ved CMS har vært rapportert til ca. 6 prosent. CMS er også påvist på Færøyene og i Skottland.

Les også: Helsesituasjonen hos laksefisk 2009 16.02.2010