Fornøyde studenter på havbruksdrift

MÅLØY: Om lag 30 ansatte i oppdrettsselskapet Marine Harvest, er nå i gang med siste del av et ettårig og desentralisert studium i havbruk.

Studiet er i regi av Senter for etter- og videreutdanning i havbruk ved Høgskolen i Bodø (HBO). Undervisningen foregår ved Sikkerhetssenteret ved Måløy videregående skole, som eies av Sogn og Fjordane fylkeskommune, fremgår det av en pressemelding fra HBO.

Avsluttende eksamen er til våren og gir deltakerne til sammen 60 studiepoeng i havbruksdrift ved bestått eksamen, opplyser Sølvi Fastvold ved Senter for etter- og videreutdanning i havbruk ved HBO.

– Nyttig

Deltakerne, som i perioder forlater sin arbeidsplass for å sette seg på skolebenken, kommer fra ulike avdelinger av Marine Harvest Norway AS, region Vest.

Driftsleder Gunnar Silden (58) ved lokalitet Rundereimstranda i region Vest, sier studiet har vært svært nyttig så langt.

– Dette studieopplegget er godt og nyttig på mange måter. Det er fleksibelt og tilpasset det at vi er i arbeid til daglig, sier Silden.

Jeg treffer også mange kolleger fra andre avdelinger av Marine Harvest, og utdanningen blir en felles referanse for oss alle, og bedrer vår interne kommunikasjon.

Selv har jeg også fått et nytt språk, og føler meg tryggere faglig, sier Silden. Han trekker også fram kursets vekt på produksjonsbiologi, fokus på ledelse og HMS.

– Bedre innblikk og større forståelse

Han får følge i dette av sin yngre kollega, Jan Ove Kolseth (30) som bor i Nordfjordeid.

– Jeg har gjennom studiet fått bedre innblikk i prosessene og større forståelse for hva oppdrett går ut på. Det gjelder alt fra produksjon til fiskevelferd, forsammensetning og sykdommer, for å nevne noe, sier Kolseth.

– Hva synes du om arbeidsformen, med en del hjemmearbeid og samlinger?

– Det passer meg veldig bra. Spesielt lærer jeg mye gjennom oppgaveløsning der jeg får sitte i ro og fred og reflektere over stoffet, sier Kolseth.

– Jeg skriver og skriver, sier Kolseth, som har som klart mål å avansere til formann på sitt anlegg etter endt studium til våren.

– Vil investere i de ansatte

HR direktør i Marine Harvest, Norge, Jorunn Skjoldvor Foss, sier de vil investere i sine ansatte og derfor har de satset på et skreddersydd studium som dette i samarbeid med Høgskolen i Bodø.

Senter for etter- og videreutdanning i havbruk har som formål å bidra til videre sunn vekst og utvikling i havbruk, gjennom å tilby relevant og tilrettelagt kunnskap på alle nivå i etter- og videreutdanning i av ansatte i oppdrettsnæringa.

Studiet i havbruksdrift er tverrfaglig, og skal gi grunnleggende kunnskaper i økonomi, oppdrettsbiologi og miljø for optimal drift, samt ledelse og HMS.

Les også: Nytt videreutdanningstilbud i havbruksdrift 14.01.2010