Rekordresultat for Cermaq

Cermaq ASA oppnådde i tredje kvartal 2010 et resultat før skatt på 574,6 millioner kroner, mot 162,7 millioner kroner i tredje kvartal 2009.

Cermaq ASA presenterte i dag EBIT før verdijustering av biomasse for tredje kvartal 2010 på 502 millioner kroner. Justert for salgsgevinst ble EBIT 432 millioner kroner.

Dette er det beste kvartalsresultat Cermaq noen gang har levert. Høye laksepriser, god vekst i fôrvolum og sterk forbedring i oppdrettsvirksomheten i Chile er viktige årsaker til rekordresultatet.

Gevinst fra salget av Mainstream Scotland

I tredje kvartal solgte Cermaq først Mainstream Scotland og senere også konsernets aksjer i Marine Farms til Morpol ASA.

EBIT i tredje kvartal 2010 ble 502 millioner kroner mot 300 millioner kroner i 2009. Salget av den skotske oppdrettsvirksomheten, som ble gjennomført i august 2010, ga en gevinst på 70 millioner kroner. EBIT fra normal drift utgjorde dermed 432 millioner kroner.

De to transaksjonene har samlet gitt et netto salgsvederlag på ca 460 millioner kroner. Sammen med sterke resultater har dette bidratt til en reduksjon i netto rentebærende gjeld på nærmere 0,8 milliarder kroner til ca 1,7 milliarder kroner ved utgangen av september 2010.

– Jeg er meget tilfreds med det resultatet som i dag er lagt frem, sier konsernsjef Geir Isaksen i en kommentar. Vi har i kvartalet vist god lønnsomhet i samtlige deler av konsernet. Samtidig har vi solgt Mainstream Scotland og våre aksjer i Marine Farms med en hyggelig gevinst, sier Isaksen.

Les også: Cermaq solgte til Morpol 17.09.2010
Les også: Morpol kjøper fra Cermaq 18.08.2010

EWOS

EWOS leverte i tredje kvartal et sterkt resultat med en EBIT på 238 millioner kroner. Det gir en avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) på 16,1 prosent. Høy aktivitet i samtlige markeder og god etterspørsel etter EWOS' spesialprodukter bidro til en volumvekst på 15 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2009.

– EWOS har vist stabile marginer over lengre tid på et nivå vi er tilfredse med. Satsingen på forskning og utvikling de siste 5 år har gitt EWOS en produktportefølje godt tilpasset kundenes behov. Kombinert med god drift er dette sentralt for å holde resultatene på et vedvarende høyt nivå, presiserer Geir Isaksen.

Mainstream

Mainstream fortsatte resultatforbedringen og oppnådde en EBIT på 230 millioner kroner i tredje kvartal. Dette tilsvarer en EBIT på 10,8 kr/kg. Investeringer i smoltproduksjon i Chile og i Norge er viktig for å sikre produksjonskapasiteten og smoltkvaliteten fremover. I Chile er all smolt til atlantisk laks allerede i landbaserte anlegg og fra 2012 vil også all ferskvanns-produksjon av ørret bli gjort på tilsvarende måte. Oppkjøpet av 37 prosent av aksjene i Ranfjord Fiskeprodukter AS muliggjør bedre utnyttelse av konsesjonene i Finnmark med smolt fra Nord-Norge og vil sikre langsiktig vekst i produksjonen.

Den sanitære situasjonen har vært god i alle Mainstreams virksomheter, med lave nivåer av lakselus og fortsatt reduksjon i bruk av antibiotika. I Mainstream Canada har vi hatt en utfordrende sommer med algeoppblomstring og lavt oksygennivå i sjøen. Dette har ført til at vi har redusert fôringen for å unngå skade på fisken og økt dødelighet. Produksjonen er derfor noe forsinket i forhold til det vi tidligere har forventet.

– Selv om Mainstreams resultat reflekterer høye laksepriser, viser det også effekten av tiltakene som har vært gjennomført i Chile de siste to årene, sier Geir Isaksen. De sterke resultatene i Nordland regionen i Norge også dette kvartalet bør samtidig fremheves. Jeg er i tillegg meget fornøyd med at det arbeides godt med å foreta investeringer i ny kapasitet for å sikre fremtidig bærekraftig vekst, avslutter Isaksen.

Forventer sterk kontantstrøm i fjerde kvartal

Markedet er fortsatt sterkt, selv om prisene i USA i tredje kvartal har vært betydelige lavere enn i annet kvartal. Mainstreams forventede produksjon i fjerde kvartal og for 2011 er i all hovedsak i tråd med tidligere estimater.

Som følge av sterke resultater og en betydelig reduksjon i netto rentebærende gjeld, økte egenkapitalandelen med 1,4 prosent til 52,7 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Med utgangspunkt i normale sesongmessige variasjoner forventer Cermaq en sterk kontantstrøm i fjerde kvartal 2010.

Les mer
Regnskapsrapport og presentasjonsmateriale kan lastes ned her:
Kvartalsrapport Q3 2010 - Cermaq ASA (pdf)
Presentasjon Q3 2010 - Cermaq ASA (PDF)