– La vekt på Mattilsynets vurderinger

Mattilsynet er fornøyd med at regjeringen la avgjørende vekt på tilsynets vurderinger da det ble gitt klarsignal for å øke biomassen lengst nord i landet.

Regjeringen vedtok 5. november 2010 å tillate en generell økning på fem prosent i maksimalt tillatt biomasse (MTB) for oppdrett av alsk og ørret i Troms og Finnmark.

– Mattilsynet er fornøyd med at det er lagt avgjørende vekt på våre vurderinger, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, i en pressemelding.

Les også: – Viktig avklaring om rammevilkår 05.11.2010

Les også: Aukar MTB-grensa i nord 05.11.2010

Frarådet økning sør for Ullsfjord

Fiskeri- og kystdepartementet ba tidligere i høst om Mattilsynets vurderinger av lusesituasjonen, med hensyn til en kapasitetsøkning i produksjonen av oppdrettslaks.

– Lakselussituasjonen har det siste året vært alvorlig og utfordrende med høye lusetall og økende resistens. På tross av stor innsats og mange tiltak sprer resistensen seg til nye områder, og i de nye områdene er det problemer med å holde lusenivået nede. Dette er bekymringsfullt. Derfor har Mattilsynet frarådet enhver kapasitetsøkning i anlegg sør for Ullsfjord i Troms, forteller Fjetland.

Ullsfjord er en naturlig barriere. Temperaturen nord for Ullsfjord er lave slik at lakselus har dårligere vekstvilkår enn lengre sør. Det viser den faglige vurderingen utført av Havforskningsinstituttet.

Fiskeri- og kystdepartementet har valgt å sette grensen lenger sør, det vil si ved fylkesgrensen.

I Troms og Finnmark er lusenivået lavt, og det er foreløpig ikke rapportert om resistens mot dagens lusemidler.

– Vår vurdering er derfor at en fem prosent økning i Troms ikke vil utgjøre noen vesentlig risiko med tanke på en forverring av lusesituasjonen i dette fylket. Vi holder da områdene med ILA utenfor, sier Fjetland.

Frarådet økning i Nordland

Mattilsynet har med støtte i vurderinger foretatt av Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet, frarådet kapasitetsøkning i Nordland.

– I Nordland ser vi at kyststrømmen bringer resistent lus nordover raskere enn tidligere antatt. Det er registrert lus med nedsatt følsomhet i Vesterålen. Den naturlige nordgrensen for leppefisk er Lofoten. Dette gir området færre alternativer til medikamentell behandling, sier Fjetland.