Skal rotenonbehandle Dagsvikelva

LEIRFJORD: Miljøverndepartementet har bestemt at Dagsvikelva skal behandles med rotenon, etter funn av gyro på laks i elva.

Formålet er å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris (gyro). Rotenonsbehandlingen skal skje i løpet av de nærmeste dagene, melder NRK Nordland.

Dagsvikelva er en av flere elver i Leirfjord som har stått i fare for å bli smittet av gyro fra vassdragene i Vefsn. Analyser av prøver innsamlet i Dagsvikelva den 12. september, ga påvisning av gyro på en av de 35 laksungene som ble samlet inn.

Les også: Nytt tilfelle av Gyrodactylus salaris 06.10.2010

Veterinærinstituttet gjennomfører i disse dager innsamling av flere laksunger fra elva, og disse blir fortløpende undersøkt for gyro. Analyseresultatene blir nå brukt i vurderingen av om hele elva skal behandles, eller om det er tilstrekkelig å behandle kun den nedre delen (nedenfor brua ved Otting).

Det er i år ikke påvist gyro på prøver fra de andre elvene i Leirfjord. Formålet med å behandle Dagsvikelva med rotenon, er først og fremst å hindre en videre spredning av gyro til de andre elvene i Leirfjord.

En behandling nå eller før smoltutvandringen til våren, skal hindre at smittet smolt vandrer ut fra Dagsvikelva. Det er en fare for at utvandrende smolt, spesielt de med sårskader på grunn av gyro, vandrer innom andre elver på sin vei til havs, skriver NRK.