Selger mer vaksine til ørret

Omsetningen av vaksine til ørret har vist økning i hele 2010 og indikerer vekst i ørretproduksjonen.

Det ble omsatt 1,7 millioner doser av oljebasert vaksine i oktober, sammenlignet med 0,6 millioner doser i oktober 2009, viser tall fra Pharmaq AS.

Trendkurven over 12 måneder for oljebaserte vaksiner, har økt fra 12,3 millioner doser/år i oktober 2009, til 19,3 millioner doser/år i oktober 2010. Samtidig har bruken av vannbasert vibriosevaksine til ørret ligget stabilt på 3,5 – 4,0 millioner doser/år.

– Dette indikerer en forventet økning i produksjon av ørret og større utsett i 2011 enn i 2010. Det er ennå for tidlig å si noe om hvor stor denne økningen vil bli, uttaler Pharmaq.

Europharma angir derimot et vesentlig lavere antall for vaksine til ørret.

– Det ble solgt 0,7 millioner doser ørretvaksine i oktober, opplyser Europharma i et nyhetsbrev.

Antallet blir bekreftet av informasjonssjef Øystein Bie Pettersen i Nordly Holding AS. Europharma er et selskap i Nordly-konsernet.

– Vaksinetallene vi presenterer er innrapporterte månedlige salgstall, og skal være korrekte, opplyser Øystein Bie Pettersen til fish.no etter å ha dobbeltsjekket tallene.

– Det har imidlertid tidligere vist seg å kunne være en viss usikkerhet rundt tallene for ørretvaksine, ettersom en del laksevaksine brukes til ørret uten at dette framgår av grunnlagsmaterialet, legger han til.

Vaksine til laks

Salget av laksevaksine peker mot et utsett av 0-åringer mer eller mindre likt fjorårets, opplyser Europharma AS i et nyhetsbrev.

I oktober ble det solgt 14,7 millioner doser laksevaksine. Det er om lag 10 millioner færre doser enn i fjor, men det kommer etter to måneder med svært høyt salg.

Les også: Rekordsalg av laksevaksine 09.09.2010

Hvis man skal si noe om størrelsen på 0-åringsutsettet basert på salgsstatistikken, byr det på visse utfordringer i år. Grunnen er at lave sjøtemperaturer har forsinket produksjonen mange steder, og det har forplantet seg i statistikken. I fjor kunne vi slå sammen salget i de tradisjonelle 0-åringsmånedene juni til oktober, og presentere tallet 141,3 millioner som et relativt sikkert anslag på utsettet av 0-åring i 2009. Dette var en oppgang på 4 prosent fra året før, forteller Europharma.

Tall for tilsvarende måneder i 2010 er 151 millioner doser, noe som isolert sett skulle gi en oppgang på 7 prosent siden i fjor. Men i år gikk junisalget av vaksine i stor grad til 1-åring, slik at tallene i mindre grad blir sammenlignbare. Tar vi bort junisalget, ender vi på 134 millioner og en nedgang på fem prosent, opplyser vaksineleverandøren. Fasiten ligger nok et sted midt imellom, altså mer eller mindre status quo, tror Europharma.

Det ble solgt 12,8 millioner doser med PD-vaksine og 0,2 millioner doser med ILA-vaksine i oktober måned, opplyser Pharmaq.

– Kan bli krevende for laksen

Den noe spesielle sesongen 2010 vil nok også merkes i merdene, mener Europharma. Mye liten fisk er satt ut i lave havtemperaturer forteller Europharma, som spår at mange vil få utfordringer med tilveksten i løpet av vinteren.

– Biologisk vil situasjonen kunne bli krevende, og utfordringer i forhold til osmoseregulering kan tenkes å gi større problemer med vintersår, uttaler Europharma.

For oppdretteren gjelder det å legge opp et driftsregime som tar hensyn til dette, påpeker vaksineleverandøren.

Torsk

Det ble solgt 0,9 millioner doser vaksine til torsk i oktober, opplyser Europharma.