Ett nytt tilfelle av PD i oktober

Det ble i oktober måned konstatert mistanke om Pancreas disease (PD) på 1 ny lokalitet i Hordaland. Det ble imidlertid ikke påvist PD på noen nye lokaliteter.

Til og med oktober i år er det registrert til sammen 80 nye tilfeller med påvisning eller konstatert mistanke om PD. Det viser en ny månedsoversikt som Veterinærinstituttet har lagt frem.

Til sammenligning ble PD påvist på tre lokaliteter i oktober i 2009. Hittil i år er PD påvist på 72 lokaliteter, med mistanke på ytterligere 8.

– Det er fortsatt nedgang i antallet nye tilfeller, og i oktober er det ingen nye påvisninger, kun mistanke om PD på en ny lokalitet. Dette stemmer overens med forventningene, da PD er en sesongbetont sykdom, skriver Veterinærinstituttet om månedsoversikten.

Det er hittil i år ikke konstatert nye tilfeller av PD eller mistanke om PD i andre fylker enn i de fire vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Endringer for tidligere registrerte tilfeller

På en lokalitet i Rogaland der det var mistanke om PD i juli, er diagnosen nå endret til påvist PD.

– Det er oppdaget, at det var oppført feil lokalitetsnummer på to innsendelser fra henholdsvis Rogaland og Hordaland i september måned. De riktige lokalitetene har begge fått påvist PD tidligere på året, så de er allerede inkludert i listene. Det totale antallet for september er da fem lokaliteter, opplyser Veterinærinstituttet.

Det er i oktober mistanke om PD på en ny lokalitet. Det er tilføyd en lokalitet i Hordaland der det er mistanke om PD på prøver sendt inn i august måned. Det totale tallet for august er derfor oppjustert til 12 tilfeller.

– Grunnet disse justeringene, er det samlede antall lokaliteter det samme som forrige måned, fastslår Veterinærinstituttet.

Les også: Ingen bedring i PD situasjonen 07.10.2010

Om PD og statistikken

Tallene gjelder for førstegangsutbrudd i 2010. Lokaliteter som har hatt utbrudd i fjor er ikke inkludert, med mindre anlegget har slaktet ut i mellomtiden. I så fall er det utbrudd på en ny fiskegruppe, som inkluderes i rapporten, opplyser Veterinærinstituttet.

PD har utviklet seg til å bli en av de mest alvorlige sykdommene man har i oppdrettsnæringen i dag. PD forårsakes av et virus som betegnes salmonid alfavirus, og sykdommen påvises hos atlantisk laks og regnbueørret, opplyser instituttet.