Mer stillehavslaks etter vulkanutbrudd

Kan et vulkanutbrudd på en forblåst øy midt i Stillehavet, være årsaken til den beste laksesesongen på hundre år i en av Canadas viktigste lakseelver?

Nei, det er ikke en fiskeskrøne.

Kasatochi er en ubebodd øy i øygruppa Aleutene i Alaska med en aktiv vulkan. Vulkanen hadde vært stille lenge, men våknet til liv i august 2008 og spydde ut aske over et stort område.

To år etter var antallet stillehavslaks som gikk opp i Fraser River på den kanadiske stillehavskysten, tusenvis av kilometer unna, rekordhøyt, skriver forskning.no. Det er anslått at 34 millioner gytemodne individer vandret opp i Fraser River i British Columbia i årets sesong, mot bare 1,5 millioner laks i fjor.

Kan det være en sammenheng? Det mener den anerkjente kanadiske havforskeren Tim Parsons, som tror at jernholdig aske ga en gjødslingseffekt som førte til bedre vekstvilkår for den svært viktige bestanden av sockeye salmon.

En slik effekt er fullt mulig i dette økosystemet, sier professor Tron Frede Thingstad ved Universitetet i Bergen.

– Dette er ingen overraskelse. Vulkanasken inneholder jern, og jern er en begrensende faktor i dette økosystemet, sier Thingstad til forskning.no.

Påstanden om at vulkansk aske kan avgi jern som kan opptas av biologiske prosesser er understøttet av tidligere laboratorieforsøk utført av andre forskere.

– Ikke Barentshavet

Deler av Stillehavet og havområder ved Antarktis er begrenset av jern. Man antar imidlertid at økosystemene i Norskehavet og Barentshavet ikke er med i denne kategorien.

– Vi kan ganske sikkert regne med at det ikke er jernmangel i Barentshavet og de kystnære delene av Norskehavet. Det sier forsker Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet til forskning.no.

Bakgrunnen er at disse havområdene får tilført jern fra blant annet jordsmonn som følger med de store elvene.