Ny kunnskap om kjetting

Rømmingskommisjonen for Akvakultur (RKA) kommer med nye anbefalinger for kjetting til bruk i fortøyning av oppdrettsanlegg.

RKA har over lengre tid arbeidet med problemstillinger rundt kjettingbrudd på anlegg for oppdrett for laks og ørret med videre.

Standarden (NS 9415:2009) ble endret med bakgrunn blant annet i dette arbeidet, men en var fullt klar over at enkelte forhold fremdeles var uavklart, konstaterer RKA i en pressemelding.

Etter en henvendelse fra en produsent, om at endringene i den reviderte standarden var svært uheldige og kunne føre til økt rømming, gjenopptok RKA arbeidet med kjettingbrudd.

Denne gang ble arbeidet utført i dialog med eksperter fra FORCE Technology, Det norske Veritas og Teknologisk Institutt. Arbeidet anses som så interessant at det også er fulgt opp med materialteknisk prosjektoppgave og masteroppgave på NTNU.

Nye anbefalinger

RKA har avdekket misforståelser både når det gjelder tekniske definisjoner og dimensjoneringsmetodikk. I et nytt notat har RKA gjennomgått problemstillingene, og kommet med konkrete forslag til løsninger. I notatet foreslår kommisjonen at det innføres entydige begreper, og at disse fremgår tydelig i sertifikat som følger produktet.

Det anbefales at man benytter «Spesifisert prøvelast» som benyttes i dimensjonering, og at det oppgis «Spesifisert bruddlast» som kan brukes ved ulykkeslastberegninger. Videre anbefales at det stilles krav til full sporbarhet både oppstrøms og nedstrøms på kjetting og andre fortøyningskomponenter.

RKA anbefaler Fiskeridirektoratet å kommunisere de nye anbefalingene og forslag til krav med kjettingprodusenter, kjettingleverandører og andre relevante aktører i oppdrettsnæringen.

RKA har ikke kommet med konkrete endringsforslag i standarden, men anbefaler at direktoratet tar kontakt med Standard Norge for å igangsette en prosess for å implementere de nye anbefalingene.

Les også: – Uegnet kjetting brukt til oppdrettsanlegg 20.11.2009

Om Rømmingskommisjonen for Akvakultur
Rømmingskommisjonen for akvakultur er et offentlig utvalg, oppnevnt av Fiskeri- og kyst-departementet sommeren 2006 og har vært i funksjon siden september 2006.

Havarikommisjonen skal innhente informasjon og initiere undersøkelser for å opplyse årsaken til alvorlige rømninger og anleggshavari ved ulike former for utøvelse av akvakultur. Kommisjonen skal arbeide systematisk for å redusere risiko for rømninger og havarier ved å belyse og informere om sitt arbeid, og ved å foreslå endringer i standarder, regelverk og andre former for rammebetingelser som oppfattes som utslagsgivende.