Laks rømte fra SalMar

Opptelling tyder imidlertid på at det var bare 110 laks som rømte fra anlegget i Froan.

Rømningen fra SalMar ASA ble oppdaget tirsdag den 9. november. Det ble avdekket et hull i en not på anlegget ved Sørøyflesa. I dette anlegget befant det seg i følge Fiskeridirektoratet, 230 000 laks med en gjennomsnittsvekt på 2,5 kilo, skriver Adresseavisen.

SalMar satte da straks ut 45 egne garn for gjenfangst av rømt laks. Frem til fredag var det imidlertid uklart hvor mye laks som hadde rømt.

Gnag fra bunnring

Oppdrettssjef Bjørn Larsen i SalMar forteller til avisen at hullet skyldes gnag fra bunnringen.

– Bunnringen på merden har endret fasong. Den er blitt liggende å gnage på nota slik at det til slutt har oppstått et hull. Hullet er på halvannen meter, men det ligger helt nede ved havbunnen hvor det oppholder seg lite fisk. Dette er gunstig med tanke på størrelsen på rømningen, sier Larsen.

Etter at hullet ble avdekket, har Salmar undersøkt to andre merder med samme produksjonsnummer, uten at det er funnet samme svakhet på disse. Larsen beklager rømmingen.

– Det er første gang det skjer etter tolv år i Froan. Dette skjer likevel så langt fra lakseførende elver som det går an, så det skal ikke ha betydning for villaksstammen. Det er heller ikke kontroversielt i forhold til verneformålet i Froan. Laksen er ikke vernet, det er det sjøpattedyrene som er, sier Larsen.

– 110 laks

I løpet av uken ble gjenværende fisk i not flyttet over til en annen not, med en brønnbåt som samtidig utførte telling av fisken. Rømmingen ser ut for å ha vært svært begrenset.

– Basert på tellinger som vi har gjort og gjenfangst, mener vi det dreier seg om 110 lakser som er rømt, opplyser oppdrettssjef Bjørn Larsen til Adresseavisen.

Ståle Hansen ved Fiskeridirektoratet sitt regionkontor i Trøndelag, fastslår at beredskapen fungerte godt da uhellet først var ute.

– Beredskapen ser ut til å ha fungert til punkt og prikke. Da hullet i nota ble oppdaget ble ting håndtert etter boka – det gjelder tømming av nota, planen for hvor garn for gjenfangst skulle settes og forholdet til oss i Fiskeridirektoratet, sier Hansen.