Fare for rømming ved bruk av bunnring

Fiskeridirektoratet advarer på nytt om at slitasje mellom kjettingen til bunnringen og notposen kan medføre at det blir hull i noten med påfølgende rømming av fisk fra oppdrett.

Slitasjen skyldes i de fleste tilfellene, liten avstand mellom kjettingen til bunnringen (bunnringkjetting) og notveggen.

– Oppdrettere og utstyrsleverandører må være spesielt oppmerksomme på denne risikoen og håndtere denne slik at ikke hull oppstår og rømminger skjer. Fiskeridirektoratet forventer at utstyrsleverandørene og oppdretterne utfører nødvendige risikovurderinger rundt bruk av bunnring slik at faren for rømming reduseres, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Les også: Laks rømte fra SalMar 15.11.2010

Les også: Ny kunnskap om kjetting 12.11.2010

Revner på grunn av slitasjeskader

Typisk gnag mot not fra kjetting til bunnring. (Foto: Fiskeridirektoratet).Typisk gnag mot not fra kjetting til bunnring. (Foto: Fiskeridirektoratet).

I 2008 og 2009 gjennomgikk Rømmingskommisjonen for akvakultur (RKA) tre meldinger der det var mistanke om rømming som hadde utgangspunkt i slitasje mellom bunnringkjettingen og noten.

Rømmingskommisjonen har også fått melding fra notbøterier og sørvisstasjoner om skader på grunn av gnag mellom bunnringkjettingen og noten.

I disse tilfellene ble SINTEF Fiskeri og Havbruk engasjert til å inspisere noten og det ble levert rapporter til Rømmingskommisjonen og Fiskeridirektoratet.

Konklusjonene fra rapportene var så entydige at Rømmingskommisjonen valgte å sende brev til de utstyrsprodusentene som man visste produserte, eller var leverandører av bunnringer.

Fiskeridirektoratet har både i 2009 og 2010 fått melding om rømminger som har skjedd på grunn av gnagskader mellom noten og bunnringkjettingen.

En analyse utført av SINTEF Fiskeri og Havbruk ved en hendelse slo entydig fast at rømmingen skyldtes revne i not på grunn av slitasjeskader mellom noten og bunnringkjettingen. Fiskeridirektoratet har også tatt opp problemstillingen i erfaringsbasen på fiskeridir.no.

Kravene er skjerpet

I NS 9415:2009 er kravene til utstyr for utspiling og lodding av notposen skjerpet. Følgende er hentet fra punkt 7.6.2 i standarden:

«Utstyr som spiler ut notposen skal:

  • Være innfestet slik at utstyrets tyngde primært gir last på flytekragen, enten direkte eller gjennom notposens sidetau, ikke på notposen gjennom notlinet.
  • Være utformet slik at dets deler ikke under noen bølge- eller strømforhold eller brukssituasjoner fører til gnag på notposen...».

Fiskeridirektoratet og Rømmingskommisjonen ser svært alvorlig på disse hendelsene. Det knyttes fortsatt stor bekymring til at det igjen kan skje liknende rømminger fra anlegg som bruker slikt utstyr. Fiskeridirektoratet vil ha fokus på denne problematikken under inspeksjon ved aktuelle anlegg.

Mer om årsaken til slitasje

I de fleste tilfellene er det liten avstand mellom bunnringkjettingen og notveggen, og både modellforsøk og beregninger viser at det skal lite til for at noten kommer i kontakt med kjettingen i strøm. opplyser Fiskeridirektoratet.

Notas form, notlinets soliditet og begroing samt utførelse av utspilingssystemet har betydning. Skadene kan komme kort tid etter utsett. I tillegg vil vekten av bunnringen spille en vesentlig rolle for hvorvidt man vil få slitasje eller ikke.

Fiskeridirektoratet ber derfor om at en vurderer vekten til bunnringen nøye, særlig på utstyr fra før november 2009.