Forventer miljøskifte for fiskeoppdrett

Etter uttalelser fra miljøvernminister Erik Solheim (SV), tror WWF at det nå blir en «opprydding» i norsk oppdrettsnæring.

«WWF gleder seg over at det blir en opprydding i norsk oppdrettsnæring, slik Erik Solheim nå varsler», skriver WWF i en pressemelding. Nå kan det komme et kraftig miljøskifte, hevder WWF.

I Dagens Næringsliv sist uke, uttrykte Erik Solheim at norsk oppdrettsnæring balanserer «helt på kanten».

– Den (situasjonen red. anm.) er veldig alvorlig. Hele næringen balanserer «helt på kanten». Villaksbestanden er presset og oppdrettsnæringen er preget av resistente lakselus, uttalte Solheim. Han ønsker lukkede sjøanlegg, for å hindre alvorlige miljøkonsekvenser fra oppdrett av laks.

Les også: Solheim ønsker lukkede sjøanlegg 12.11.2010

– På høy tid med opprydding

WWF hilser dette utspillet velkommen og mener det er på høy tid med en opprydding i denne bransjen, heter det i meldingen fra WWF.

Solheim tar initiativ til å premiere oppdrettsaktører som tar i bruk ny teknologi, blant annet vurderer miljøministeren å gi konsesjoner til dem som vil satse på utvikling av lukkede anlegg i sjøen.

WWF mener at dette er et viktig signal og helt i tråd med organisasjonens krav. Nå er det avgjørende at også Fiskeri- og kystdepartementet tar «den manglende endringsviljen» i norsk oppdrettsnæring på alvor, heter det i pressemeldingen fra WWF.

– Lakseoppdrett er blitt en meget lønnsom industri som aldri har tjent så mye penger som nå. Samtidig er denne næringen svært uvillig til å ta ansvar for miljøpåvirkningen den har i dag, hevder fagsjef Nina Jensen i WWF.

– Ingen unntak

WWF har gjentatte ganger krevd at oppdrettsnæringen må slutte å være en unntaksnæring, den kan ikke fortsette å være unntatt strenge miljøkrav. Norsk fiskerinæring hadde aldri fått lov til å drive på samme måte. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) jobber intenst i de politiske korridorene for å unngå å bli underlagt strenge miljøkrav, hevder WWF.

Penger og miljø

WWF mener FHL er med på å legitimere at lakseoppdrett skal være en næring som får lov til å gjøre hva den vil, fordi den bidrar med store inntekter. Videre trekker selskaper som Marine Harvest og Cermaq stadig frem at næringen er ung og ny og at det er derfor den ikke har løst miljøproblemene, skriver WWF.

– Dette er et uholdbart argument. En ny næring har alle forutsetninger for å gjøre ting riktig, spesielt når den har så god økonomi som norsk oppdrettsnæring, tordner Jensen.

– Hvorfor fortsette å gjøre de gale tingene når man har mulighet til å gjøre det riktig, spør Jensen.

– Oppdrettsnæringen og havbruksforvaltningen må skifte kurs. Det går ikke an stadig å ha volumvekst som ikke tar hensyn til miljøet. Økonomisk bærekraft går hånd i hånd med miljømessig bærekraft, og WWF er helt enig med Solheim når han sier: «Men vi er kommet dit nå at næringen må ta ansvar. Både for miljøets og for næringens skyld», heter det avslutningsvis i meldingen fra WWF.