Rømt laks kom fra Aqua Gen

SUNNDAL: Det er avdekket at det mangler 45.000 laks i en av Aqua Gen sine merder.

I midten av oktober 2010 ble det rapportert om fiske av store mengder oppdrettslaks i Sunndalsfjorden. Denne opplysningen førte til at Aqua Gen AS sjekket sine merder flere ganger uten å finne hull i nøtene.

45.000 av 78.000 laks manglet

Nærmere undersøkelser har imidlertid sannsynliggjort at laksen stammer fra en av Aqua Gen sine merder på Tingvoll, skriver Aqua Gen AS i en pressemelding.

Den 16. november 2010 ble det i samarbeid med Fiskeridirektoratet og politiet foretatt en telling av fiskebeholdningen i merd 3 på Samuelsbergan på Tingvoll. I denne merden var det samme type fisk som var observert og fanget i Sunndalsfjorden de siste ukene. Fisken hadde fått fettfinnen klippet av og var ca. 1 kg i størrelse. Tellingen avdekket at det manglet ca. 45 000 fisk fra merden.

– Det skulle vært rundt 78.000 fisk i merden. Da den var tømt, manglet 45.000 fisk, forteller politioverbetjent Esben Bakk ved Sunndal lensmannskontor, til Tidens Krav.

Det ble ikke funnet hull i nota. Tidligere dykking, og undervannsfilming med robot har heller ikke funnet hull. Anlegget er sertifisert og installasjonene er i orden, fremholder Aqua Gen.

Ifølge NRK Møre og Romsdal er det gjenfisket rundt 12.000 laks den siste måneden.

– Kraftig uvær

– Det er usikkerhet omkring årsaken til denne rømmingen, men så langt er det ikke mistanke om uaktsomhet fra Aqua Gen sin side. Vi vet at det var kraftig uvær i området 4. oktober 2010, og en uheldig kombinasjon av strømforhold, bølgehøyde og sterk vind er den mest sannsynlige årsaken til denne hendelsen, heter det i meldingen fra Aqua Gen.

– Fra første stund inviterte vi både Fiskeridirektoratet og politiet til et tett samarbeid for å finne ut av dette. Vi har hatt full åpenhet og gjort alt vi kunne for å avdekke alle forhold rundt denne rømmingen, slår selskapet fast.

– Enkelte medier har fremstilt saken som om at Aqua Gen er «avslørt» og at vi er blitt «presset» til å gjennomføre telling. Dette er en historiefremstilling som vi ikke kjenner oss igjen i, skriver Aqua Gen.

Les også: Tillet ikkje garnfiske etter rømd laks 20.10.2010

Les også: Truleg rømd laks i Sunndalsfjorden 19.10.2010