– En milepæl for oppdrett av pangasius

Ny doktorgrad: Sang Van Nguyen disputerer for doktorgraden ved UMB med en avhandling om avlsarbeid på pangasius.

Stipendiat Sang Van Nguyen har ledet et prosjekt som har startet opp avlsarbeidet på oppdrettsarten pangasius i Vietnam.

Sang Van Nguyen. Foto: Janne Brodin / NMBUSang Van Nguyen. Foto: Janne Brodin / NMBUTittel på avhandling er: «Genetiske studier av økonomisk viktige egenskaper hos oppdrettsarten pangasius (Pangasianodon hypophthalmus)/Genetic studies on improvement of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) for economically important traits».

Mallearten pangasius (engelsk: striped catfish) er en av de raskest voksende oppdrettsartene i verden i dag, og har tildels «oversvømmet» det europeiske marked som et relativt rimelig filetprodukt av hvitfisk, skriver Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap (IHA) ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås i en pressemelding.

Effektivt avlsarbeid

Dr. gradsprosjektet har tatt arten gjennom to generasjoner med seleksjon, med hovedvekt på bedre tilvekst. I tillegg har han i sin dr. grad vist at det er mulig å måle kvalitetsegenskaper som fett og filetutbytte på levende fisk, noe som gjør avlsarbeidet for disse egenskapene langt mer effektivt.

I avhandlingen har han også estimert genetiske parametre for aktuelle egenskaper, som en ønsker å forbedre i avlsprogrammet.

Ikke lenger bruk av villfanget yngel og stamfisk

I tillegg til at en ønsket å forbedre pangasius som oppdrettsfisk, var det en viktig motivasjon for arbeidet, at oppdrettet tidligere var basert på villfanget yngel eller stamfisk. Dette ble etter hvert en trussel mot den ville populasjonen.

– Avlsarbeidet er bærebjelken

Dette er først og fremst en milepæl for oppdrettet av pangasius i Vietnam. Avlsarbeidet som nå er startet, vil være den viktigste bærebjelken i utviklingen av denne akvakulturarten, på lik linje med det vi har sett for laks i Norge, heter det i meldingen fra UMB.

En genetisk fremgang på 10 prosent per generasjon for egenskaper som tilvekst, er helt avgjørende for økonomien i produksjonen.

Veiledere har vært:
Professor Hans Magnus Gjøen, IHA, professor Magny Thomassen, IHA og professor Gunnar Klemetsdal, IHA.

Tidspunkt og sted for forelesning
Disputasen finner sted fredag 26. november 2010 kl 12.15 i Auditorium H109, Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, UMB.

Emne for forelesning: Optimization of simple (low input) and advanced (high input) breeding plans in fish.

Bedømmelseskomité:
Assistant professor Hans Komen, Wageningen University, avlsforsker Erling Sehested, Geno og førsteamanuensis Tormod Ådnøy, IHA.

Personalia
Sang Van Nguyen er 37 år og kommer fra Vietnam. Han avla en mastergrad i aquaculture ved IHA i 2004.