Samarbeider mot laksesykdommene

Samarbeider mot laksesykdommene: Bak f.v. Olaf Reppe, Arve Olav Lervåg, Harry Osvald Hansen, Ivar Refsnes, Stig Nidar Selvåg, Øystein Kjønnhaug, Arild Kjerstad, Synnøve Ervik, Brit Blomsø, Anders Martinussen, Solveig Gaasø, Roger Lernes. Foran f.v. Lene Catrin Martinsen og Marianne Halse.

Havbrukere, interesseorganisasjoner og fiskehelsetjenestene i Midt-Norge tror økt samarbeid må til for å bekjempe laksesykdommene.

Egne akvakultursoner blir nå etablert i Sør-Trøndelag og på Nordmøre.

Etter et års samarbeid mot lakselusa, signerer nå alle havbruksselskap på Nordmøre og i Sør-Trøndelag en egen arbeidsavtale.

Avtalen er kommet i stand som et resultat av samarbeidet mellom havbruksselskapene fiskehelsetjenestene (Havbrukstjenesten og Kystlab) og de to interesseorganisasjonene FHL og NSL i arbeidet mot lusa.

– Vi har stor tro på å lykkes bedre gjennom økt samarbeid, sier koordinator for gruppen, Marianne Halse, i en pressemelding.

Soner

Stikkordet for den nye avtalen er egne soner med felles utsett av fisk og felles brakklegging. Der en tidligere baserte seg på soner for ett selskap går nå alle sammen.

– Det har vært et stort arbeid som innbefatter bytte av lokaliteter mellom firma og flytting av fisk i produksjonstiden til andre områder, for å kunne etablere de nye sonene. Til tross for store utfordringer, er alle aktørene med og har stor tro på den nye strukturen, forteller Halse.

Omstruktureringen krever godkjenning av nye produksjonsområder og økt produksjonstillatelse på noen av de etablerte lokalitetene. Mattilsynet, Fylkeskommunene, Fylkesmannen og Fiskeridirektoratet har fått gitt innspill under utarbeidelsen av avtalen.

– Det har vært et konstruktivt samarbeid med de offentlige etatene, sier Marianne Halse.

Erfaring

Aktørene langs kysten har allerede mange års trening i økt samarbeid. I 2006 ble gruppen «Stans PD til Midt-Norge» etablert og i desember 2009 «arbeidsgruppe for lakselus», der en la felles planer for lusebekjempelse, med blant annet bruk av leppefisk.

Leppefisk har blant annet medført at det så langt ikke har vært brukt legemidler mot lakselus på 2010 generasjonen i regionen, og en har hatt en betydelig reduksjon i antall avlusinger på høst 2009-generasjonen i forhold til tidligere år, forteller Halse.

Aktørene

Samarbeidsavtalen for felles soneinndeling ble undertegnet på Hitra onsdag 17. november. Aktørene som har skrevet under er:

AquaGen, Erviks laks og ørret, Knutshaugfisk, Lerøy Hydrotech, Lerøy Midnor, Marine Harvest reg. Midt, Måsøval Fiskeoppdrett, R. Lernes, Nofima, SalMar og ST-stamfisk.

Det geografiske området avtalen omfatter er 212 kilometer langt, og strekker seg fra Eide kommune (Hustavika) i Møre og Romsdal til og med Roan kommune i Sør Trøndelag. Området, som er inndelt i 28 soner, omfatter 150 matfisk- og stamfiskkonsesjoner fordelt på 150 akvakulturanlegg. Sonene har ulik geografisk utstrekning og produksjonskapasitet.

– Med denne samordningen håper vi å oppnå økt bærekraft for oppdrettsnæringen i Midt-Norge, redusert belastning på ville laksefiskbestander og mindre fare for sykdom, forteller Marianne Halse.