Fremtidens brønnbåtteknologi

Ny rapport: «Utvikling av fremtidens brønnbåtteknologi - Regelverk som rammebetingelse».

Veterinærinstituttet har lagt frem en ny rapport som sammenfatter regelverk og andre krav til fiskevelferd og smittehygiene under brønnbåttransport av oppdrettsfisk, som er relevant for utvikling av fremtidens brønnbåter.

Gjeldende regelverk er utviklet for å forebygge spredning av smittsomme sykdommer og for å ivareta hensynet til dyrevelferd. Brønnbåter og teknologi for transport av levende fisk er i stadig utvikling. Levende fisk som laks og ørret fraktes over store avstander og mellom regioner.

Det er så langt ikke innført generelle regelverkskrav som innskrenker brønnbåtenes geografiske arbeidsfelt eller mulighet til å utføre ulike oppdrag. Det blir imidlertid stilt konkrete krav til vask og desinfeksjon mellom ulike typer oppdrag, for å begrense potensiell smittespredning, melder Veterinærinstituttet.

Noen oppdrettsselskaper har etablert egne mer spesifiserte eller strengere prosedyrer for hygiene ved bruk av brønnbåt enn minstekrav angitt i regelverk.

Det norske regelverket som regulerer transport av fisk i brønnbåt, er påvirket av internasjonale forpliktelser og trender. EU`s fiskehelsedirektiv og transportforordning har særlig påvirket regelverksutformingen. I tillegg har vår nye dyrevelferdslov som trådte i kraft 1. januar 2010, styrket krav om at fisk behandles velferdsmessig på lik linje med andre produksjonsdyr.

På bakgrunn av historikk og gjeldende regelverkskrav, er det noen områder som fremtidens brønnbåt må fokusere spesielt på i forholdt til fiskevelferd og smittehygiene mener instituttet:

  • Fiskevelferdsmessig gode tekniske løsninger og utforminger.
  • Avliving/slaktebehandling av fisk på merdkanten (gjelder særlig syk/påkjent fisk).
  • Ta høyde for at åpne transporter helt uten smittebegrensing blir unntaket (lukkede/ smittesikrede transporter utfordrer også dagens utforming/praksis med ventemerder).
  • Rengjørings- og desinfeksjonssystemer som enkelt kan betjenes og inspiseres

Rapporten er en leveranse i NFR-prosjektet «Utvikling av fremtidens brønnbåtteknologi».

Les mer
Utvikling av fremtidens brønnbåtteknologi - Regelverk som rammebetingelse - Rapport