Krever åpenhet om hva laksen spiser

Det hersker full forvirring om hva norsk oppdrettslaks spiser, mener Naturvernforbundet.

– Oppdrettsnæringen prøver fremdeles å snakke seg bort fra at man trenger å fiske rundt tre kilo fisk fôr hvert kilo laks som produseres, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, i en pressemelding.

– Lakseoppdrett er matreduksjon

Haltbrekken mener at lakseoppdrett reduserer tilgjengelig matmengde.

Ifølge hans beregninger ble det ifjor fisket 1.688.000 tonn vill fisk og oppdrettet 937.000 tonn fisk til konsum. Haltbrekken hevder videre at det blir brukt 2.816.000 tonn villfanget fisk til å lage fôr som oppdrettsfisken spiser, skriver Dagens Næringsliv.

– Tallene viser at vi ikke lenger er en fiskerinasjon. Norsk oppdrettslaks er et lite stykke Norge og et stort jafs av verdenshavene. Lakseoppdrett er ikke matproduksjon. Det er matreduksjon, sier Haltbrekken til avisen.

– Råstoff som ikke er anvendelig til menneskemat

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) reagerer sterkt på uttalelsene.

– Regnekunstene til Naturvernforbundet bærer galt avsted. Det forutsettes blant annet at hundre prosent av fisken som fanges til fiskemel og fiskeolje kan gå til menneskemat. Både finner, skinn, ben og innvoller. Alle forstår at virkeligheten ikke er slik. Her snakker vi om store mengder fisk som ikke er anvendelig til menneskemat eller av andre årsaker ikke omsettes til konsum, sier Kvistad til avisen.

Lars Haltbrekken mener imidlertid, fra sitt ståsted, at utalelsene om at fisken ikke er anvendelig til menneskemat, ikke stemmer med virkeligheten.

– Dette er bevisst villedende, hevder Haltbrekken i pressemeldingen.

Krever åpenhet

Nå krever Naturvernforbundet at oppdrettsnæringen legger fram de reelle tallene.

Naturvernforbundet har mottatt detaljerte tall fra Cermaq om hvilke marine råvarer de bruker i fôret med beskjed om å ikke offentliggjøre disse. Nå ber Naturvernforbundet Cermaq og de andre fôrprodusentene om selv gå ut med tallene. Norsk lakseoppdrett er en gigantnæring i Norge og andre land. Næringen har norske myndigheters uforbeholdne støtte, hevder forbundet.

– Derfor forventer vi at Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening informerer oss om hvilke økologiske fotspor oppdrettsnæringen setter, sier Haltbrekken. I dag går 85 prosent av verdens fiskeolje til oppdrettsnæringen. Denne oljen kommer fra fisk som er nøkkelarter i alle verdens marine økosystem. Det er disse fiskene all annen fisk lever av. I tillegg er den hovednæring for andre arter som sjøfugl og sjøpattedyr. Næringen snakker seg også bort fra at dette er fisk som kunne blitt benyttet direkte som mat, hevder Haltbrekken.

Over halvparten av fisken som brukes til fiskeolje i Cermaq sitt laksefor, er fisk som er viktig som mat for de som ikke har råd til å spise laks, hevder Naturvernforbundet. Også myndighetene må komme på banen, krever forbundet, som mener at laksegigantene får store privilegier av den norske staten, i tillegg til at staten har store eierandeler i næringen.

– Vi kan ikke leve med en situasjon der en norsk flaggskipnæring er avhengig av å utarme økosystem og å ta maten uten av munnen på folk som har få alternativer, sier Haltbrekken.

Han ber Fiskeriministeren sørge for at det lages og utgis detaljert statistikk om hva som inngår i norsk laksefôr og hvor disse råvarene kommer fra.

Les også: Naturvernforvirring om bærekraftig utvikling 08.07.2010 (kronikk)
Les også: Å skumme fløten av verdenshavene 08.07.2010 (kronikk)